Przejdź do głównej zawartości

Bułeczki dyniowe z czosnkiem niedźwiedzim i orzechami!


Dzień Dobry! Kocham Cie: *


Składniki:

  • 400g piure z upieczonej dyni 
  • 180g kaszy jaglanej zmielonej na make
  • 60g maki ryżowej
  • 50g maki z amarantusa
  • 2 jajka
  • soda oczyszczana 1 Łyżeczka 
  • 150-200 ml OLEJU roślinnego
  • garść posiekanych Orzechów włoskich
  • czosnek Niedźwiedzi, sól
Przygotowanie:
Dynie pieczemy, Lekko skropioną Oliwie roślinna, w piekarniku wag temperaturze ok. 200 stopni zrobić miękkości (okolo 30 minut). Mozna dodac ULUBIONYCH ziół wówczas BĘDZIE bardziej aromatyczna. Dynie Rozgniatamy na piure i odstawiamy zrobić wystygnięcia. Suche składniki łączymy w jednej misce. Jajka z olejem w Drugiej, następnie dodajemy dynie. Mieszamy. Formujemy Okrągłe Bułeczki LUB wkładamy ciasto zrobić foremek. Pieczemy 25-30 min w temperaturze 180 stopni.


Komentarze

  1. pyszne, zdrowe i co najważniejsze- z dynią! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, żeby mi ktoś chciał kiedyś takie śniadanie zaserwować... :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Chaczapuri czyli tradycyjny placek z gruzińskim serem

Gruzja. Kaukaz. Region Swanetia. Dwa pełne tygodnie w towarzystwie gór,  natury, cudownych ludzi i chaczapuri…
Region Swanetii zachwyca, nie tylko widokami, ale również gościnnością i otwartością jego mieszkańców. W Swanetii czas płynie powoli, w ogródku skaczą króliki, a za domem pasą się krowy. W górskich wioskach życie toczy się w jednej izbie kuchennej, tam cała rodzina zbiera się przy piecu, gawędzi, gra w nardi… Codziennie serwowany jest gruziński przysmak chaczapuri przygotowywany na bazie gruzińskiego sera, robionego własnoręcznie przez Panią domu, popijane przepysznym swańskim winem lub mocniejszym trunkiem jakim jest „czacza”.



Najcudowniejsze w tym regionie jest dostępność lokalnych produktów. Dostaniesz tu tylko i wyłącznie, gruziński ser, orzechy włoskie, warzywa tylko te które aktualnie występują sezonowo. Na stole leżą malutkie poobijane jabłka, które przed chwilą spadły z drzewa. Wszystko jest przygotowywane jest własnoręcznie, tradycyjnie z miłością bez względu na to cz…