Przejdź do głównej zawartości

Gniocchi orkiszowe z dynią i masłem szałwiowym czyli kluchy po włosku! Mamma mia :)

Istnieje wiele rodzajów gniocchi, w zależności od regionu występują subtelne różnice, a to z związane z rodzajem mąki a to kształtu... Podobno dosłowna nazwa to "guziki". Moje guzikowe kluski tym razem w wydaniu orkiszowym!



Składniki na gniocchi, 4 porcje:
  • 0,5 kg ziemników
  • 200 g mąki orkiszowej (plus do posypania)
  • 1 jajko
  • sól
Składniki pozostałe:
  • dynia 0,5 kg obranej ze skóry i wydrążonej z pestek
  • oliwa, olej rzepakowy dobrej jakości
  • 2 garście orzechów włoskich
  • masło ok 1/3 kostki
  • liście świeżej szałwii



Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Odstawiamy do ostygnięcia. Obieramy ziemniaki z łupin oraz ścieramy na tarce lub mielimy przez maszynkę, można również przecisnąć ziemniaki przez praskę. Do ziemniaków dodajemy roztrzepane jajko, sól i mąkę. Zagniatamy. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki. Formujemy z ciasta wałeczki i grubości około 1,5 cm następnie kroimy je nożem na małe kawałeczki. 
W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Przygotowujemy dynie, obieramy ze skóry i wydrążamy z pestek. Kroimy na mniejsze kawałki. Do naczynia żaroodpornego wlewamy klilka łyżek oliwy, wrzucamy dynie i posiekane orzechy włoskie. Pieczemy około 20 min.
Pod koniec  pieczenia możemy wrócić do klusek... Gotujemy wodę z odrobiną oleju. Kluski wrzucamy do gotującej wody i czekamy aż wypłyną na powierzchnie, czekamy ok 1 min i wyciągami za pomocą cedzaka.
Masło roztapiamy w rondelku, wrzucamy grubo posiekane liście szałwii i dusimy chwilę. 




Gniocchi podajemy z upieczoną dynią polane masłem szałwionym. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, opcjonalnie możemy posypać parmezanem. Smaczności po włosku :)





Komentarze

  1. takie kluchy po włosku i to jeszcze na dodatek z dynią to coś pysznego! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Mieszanka ziołowa czyli sól Swaneckich gór

Tajemnica Gruzinów tkwi w Swańskiej soli, czyli mieszance soli z dzikimi ziłami i przyprawami. Obecnie stosuje się zioła uprawne, natomiast legendarna mieszanka powstawała głównie z dzikich aktualnie dostępnych w danej porze roku dzikich ziół. Społeczność swańska bardzo dba o swoją kulturę i tradycję, dlatego też mieszana Swańskiej soli zawsze jest inna, zależy to od tradycji lokalnej, a przede wszystkim rodzinnej.



Składniki: gruba sól (kamienna lub morska) ½ kgkolendra suszone nasiona ½ kubkakozieradka błękitna ½ kubkaczosnek 100-200 gczerwona papryczka ostra suszona ½ kubkaopcjonalnie: koper, cząber lub kmin rzymski (1/4 kubka), szafran imeretyński (½ kubka)
Proporcje należy dobierać orientacyjnie i można je swobodnie łączyć według własnych preferencji smakowych.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ucieramy osobno w moździerzu lub mniej tradycyjnie w blenderze lub młynku. Łączymy razem mieszając, najlepiej dłońmi równomiernie rozprowadzając czosnek. Mieszankę przechowujemy w szklanych, …