Gniocchi orkiszowe z dynią i masłem szałwiowym czyli kluchy po włosku! Mamma mia :)

Istnieje wiele rodzajów gniocchi, w zależności od regionu występują subtelne różnice, a to z związane z rodzajem mąki a to kształtu... Podobno dosłowna nazwa to "guziki". Moje guzikowe kluski tym razem w wydaniu orkiszowym!



Składniki na gniocchi, 4 porcje:
  • 0,5 kg ziemników
  • 200 g mąki orkiszowej (plus do posypania)
  • 1 jajko
  • sól
Składniki pozostałe:
  • dynia 0,5 kg obranej ze skóry i wydrążonej z pestek
  • oliwa, olej rzepakowy dobrej jakości
  • 2 garście orzechów włoskich
  • masło ok 1/3 kostki
  • liście świeżej szałwii



Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Odstawiamy do ostygnięcia. Obieramy ziemniaki z łupin oraz ścieramy na tarce lub mielimy przez maszynkę, można również przecisnąć ziemniaki przez praskę. Do ziemniaków dodajemy roztrzepane jajko, sól i mąkę. Zagniatamy. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki. Formujemy z ciasta wałeczki i grubości około 1,5 cm następnie kroimy je nożem na małe kawałeczki. 
W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Przygotowujemy dynie, obieramy ze skóry i wydrążamy z pestek. Kroimy na mniejsze kawałki. Do naczynia żaroodpornego wlewamy klilka łyżek oliwy, wrzucamy dynie i posiekane orzechy włoskie. Pieczemy około 20 min.
Pod koniec  pieczenia możemy wrócić do klusek... Gotujemy wodę z odrobiną oleju. Kluski wrzucamy do gotującej wody i czekamy aż wypłyną na powierzchnie, czekamy ok 1 min i wyciągami za pomocą cedzaka.
Masło roztapiamy w rondelku, wrzucamy grubo posiekane liście szałwii i dusimy chwilę. 




Gniocchi podajemy z upieczoną dynią polane masłem szałwionym. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, opcjonalnie możemy posypać parmezanem. Smaczności po włosku :)





Komentarze

  1. takie kluchy po włosku i to jeszcze na dodatek z dynią to coś pysznego! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty