Kukurydziana Babka Wielkanocna!

Najpyszniejsze pomysły na wypieki nie znajdziesz w żadnej książce czy w internecie lecz usłyszysz od koleżanki podczas popołudniowych pogaduszek przy herbacie... Podobno najsmaczniejsza babka na świeci... Tak, teraz mogę potwierdzić do tego bezglutenowa o pysznościowym orzechowym aromacie :)

Składniki:
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 110 g ksylitolu 
  • 6 jajek
  • pół kostki masła, oraz do natłuszczenia formy
  • około 150 g duszonych jabłek lub 1 jabłko starte na drobnej tarce
  • odrobinę soku z cytryny do smaku
  • łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka sody














Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Ucieramy z ksilitolem na puszystą białą masę. Dodajemy mąkę kukurydzianą wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Miksujemy dodając roztopione masło, odrobinę soku z cytryny oraz jabłko. Ja użyłam duszonych jabłek zamkniętych w słoiczku i zapasteryzowanych jesienią, ale można użyć również świeżo startego na tarce o małych oczkach. Białka upijamy osobno na sztywną masę, łączymy delikatnie z ciastem za pomocą szpatułki. Pieczemy 20-30 min w temperaturze 180 stopni. 





Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty