Pasta marchewkowa z czarnuszką



Składniki:

  • marchew 3-4 szt. w zależności od wielkości
  • pietruszka korzeń 1-2 szt. w zależności od wielkości
  • olej np. rzepakowy lub sezamowy
  • czarnuszka 1 łyżeczka
  • mąka z ciecierzycy lub ugotowana cieciorka 2 łyżki
Przygotowanie:
Marchew i pietruszki obieramy, kroimy w talarki. Wrzucamy do obficie wysmarowanej żaroodpornej brytfanki i pieczemy w rozgrzanym do około 200 stopni piekarniku około 20 min do czasu aż warzywa będą całkowicie miękkie. Możemy zamieszać od czasu do czasu lub podlać trochę oliwą podczas pieczenia. Olej rzepakowy jest najbardziej uniwersalny, natomiast warto jest dodać również oleju sezamowego wówczas uzyskamy lekko orzechową nutę. 
Upieczone warzywa pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy z cieciorką lub mąką z cieciorki na gładką masę (cieciorka lum mąka z niej stosowana jest do zagęszczenia pasty można pominąć ten etap. Kolejno dodajemy czarnuszkę i mieszamy. Można doprawić ewentualnie odrobiną pieprzu. Pasta ma słodki smak złamany goryczą czarnuszki. Smacznego! 

Komentarze

  1. uroczy kolor i zapewne świetny smak!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna, uwielbiam takie pasty :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Alina Newena20 maja 2015 18:57

    Piekny kolor,zapewne po zjedzeniu przejawia się w skórze :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty