Przejdź do głównej zawartości

Pasta marchewkowa z czarnuszką



Składniki:

  • marchew 3-4 szt. w zależności od wielkości
  • pietruszka korzeń 1-2 szt. w zależności od wielkości
  • olej np. rzepakowy lub sezamowy
  • czarnuszka 1 łyżeczka
  • mąka z ciecierzycy lub ugotowana cieciorka 2 łyżki
Przygotowanie:
Marchew i pietruszki obieramy, kroimy w talarki. Wrzucamy do obficie wysmarowanej żaroodpornej brytfanki i pieczemy w rozgrzanym do około 200 stopni piekarniku około 20 min do czasu aż warzywa będą całkowicie miękkie. Możemy zamieszać od czasu do czasu lub podlać trochę oliwą podczas pieczenia. Olej rzepakowy jest najbardziej uniwersalny, natomiast warto jest dodać również oleju sezamowego wówczas uzyskamy lekko orzechową nutę. 
Upieczone warzywa pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy z cieciorką lub mąką z cieciorki na gładką masę (cieciorka lum mąka z niej stosowana jest do zagęszczenia pasty można pominąć ten etap. Kolejno dodajemy czarnuszkę i mieszamy. Można doprawić ewentualnie odrobiną pieprzu. Pasta ma słodki smak złamany goryczą czarnuszki. Smacznego! 

Komentarze

  1. uroczy kolor i zapewne świetny smak!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna, uwielbiam takie pasty :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Alina Newena20 maja 2015 18:57

    Piekny kolor,zapewne po zjedzeniu przejawia się w skórze :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Chaczapuri czyli tradycyjny placek z gruzińskim serem

Gruzja. Kaukaz. Region Swanetia. Dwa pełne tygodnie w towarzystwie gór,  natury, cudownych ludzi i chaczapuri…
Region Swanetii zachwyca, nie tylko widokami, ale również gościnnością i otwartością jego mieszkańców. W Swanetii czas płynie powoli, w ogródku skaczą króliki, a za domem pasą się krowy. W górskich wioskach życie toczy się w jednej izbie kuchennej, tam cała rodzina zbiera się przy piecu, gawędzi, gra w nardi… Codziennie serwowany jest gruziński przysmak chaczapuri przygotowywany na bazie gruzińskiego sera, robionego własnoręcznie przez Panią domu, popijane przepysznym swańskim winem lub mocniejszym trunkiem jakim jest „czacza”.



Najcudowniejsze w tym regionie jest dostępność lokalnych produktów. Dostaniesz tu tylko i wyłącznie, gruziński ser, orzechy włoskie, warzywa tylko te które aktualnie występują sezonowo. Na stole leżą malutkie poobijane jabłka, które przed chwilą spadły z drzewa. Wszystko jest przygotowywane jest własnoręcznie, tradycyjnie z miłością bez względu na to cz…