Przejdź do głównej zawartości

Pasta marchewkowa z czarnuszką



Składniki:

  • marchew 3-4 szt. w zależności od wielkości
  • pietruszka korzeń 1-2 szt. w zależności od wielkości
  • olej np. rzepakowy lub sezamowy
  • czarnuszka 1 łyżeczka
  • mąka z ciecierzycy lub ugotowana cieciorka 2 łyżki
Przygotowanie:
Marchew i pietruszki obieramy, kroimy w talarki. Wrzucamy do obficie wysmarowanej żaroodpornej brytfanki i pieczemy w rozgrzanym do około 200 stopni piekarniku około 20 min do czasu aż warzywa będą całkowicie miękkie. Możemy zamieszać od czasu do czasu lub podlać trochę oliwą podczas pieczenia. Olej rzepakowy jest najbardziej uniwersalny, natomiast warto jest dodać również oleju sezamowego wówczas uzyskamy lekko orzechową nutę. 
Upieczone warzywa pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy z cieciorką lub mąką z cieciorki na gładką masę (cieciorka lum mąka z niej stosowana jest do zagęszczenia pasty można pominąć ten etap. Kolejno dodajemy czarnuszkę i mieszamy. Można doprawić ewentualnie odrobiną pieprzu. Pasta ma słodki smak złamany goryczą czarnuszki. Smacznego! 

Komentarze

  1. uroczy kolor i zapewne świetny smak!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna, uwielbiam takie pasty :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Alina Newena20 maja 2015 18:57

    Piekny kolor,zapewne po zjedzeniu przejawia się w skórze :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Mieszanka ziołowa czyli sól Swaneckich gór

Tajemnica Gruzinów tkwi w Swańskiej soli, czyli mieszance soli z dzikimi ziłami i przyprawami. Obecnie stosuje się zioła uprawne, natomiast legendarna mieszanka powstawała głównie z dzikich aktualnie dostępnych w danej porze roku dzikich ziół. Społeczność swańska bardzo dba o swoją kulturę i tradycję, dlatego też mieszana Swańskiej soli zawsze jest inna, zależy to od tradycji lokalnej, a przede wszystkim rodzinnej.



Składniki: gruba sól (kamienna lub morska) ½ kgkolendra suszone nasiona ½ kubkakozieradka błękitna ½ kubkaczosnek 100-200 gczerwona papryczka ostra suszona ½ kubkaopcjonalnie: koper, cząber lub kmin rzymski (1/4 kubka), szafran imeretyński (½ kubka)
Proporcje należy dobierać orientacyjnie i można je swobodnie łączyć według własnych preferencji smakowych.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ucieramy osobno w moździerzu lub mniej tradycyjnie w blenderze lub młynku. Łączymy razem mieszając, najlepiej dłońmi równomiernie rozprowadzając czosnek. Mieszankę przechowujemy w szklanych, …