Przejdź do głównej zawartości

Wegański Burger! po amerykańsku, a co :)





Składniki na 3 kotlety:

  • ok 250 g ugotowanej czerwonej fasoli
  • 1 średnia cebula
  • 2 garście słonecznika 
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • garść natki pietruszki lub koperku
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie - kotlety:
Czerwoną fasole namaczamy na noc lub kilka godzin przed ugotowaniem. Gotujemy do miękkości, odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ewentualnie można użyć fasoli z puszki. Fasole oraz płatki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. W międzyczasie podprażamy słonecznik na suchej patelni. Cebulę siekamy i smażymy na oleju do czasu aż się zarumieni. Pietruszkę lub koperek lub to i to :) siekamy. Wszystkie składniki mieszamy łyżką i odstawiamy na chwilę do lodówki by masa stężała, jeśli jest byt krucha można dodać łyżkę ciepłej wody, płatki wówczas spęcznieją i bardzie zwiążą masę na kotlety.


Składniki i przygotowanie, sos musztardowy:

  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • ocet balsamiczny
  • oliwa z oliwek
  • łyżka syropu z daktyli
  • odrobina soku z cytryny

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Sos jest gęsty, jeśli chcemy zmienić jego konsystencje należny dodać więcej oliwy lub odrobinę wody. Można również wlać wszystkie składniki do małego słoiczka, dobrze zakręcić i bardzo mocno wstrząsnąć. 







Składniki i Przygotowanie Burger Wegański:

  • bułka grahamka 
  • rukola
  • kotlet z czerwonej fasoli
  • marchew
  • ogórek
  • rzodkiewka
  • sos musztardowy

Bułkę kroimy wzdłuż, kolejno układamy zasugerowane przeze mnie w/w warzywa lub dodajemy takie warzywa jakie lubimy :) między nie kotlet! smarujemy sosem i na koniec przebujamy patyczkiem do szaszłyków. Życzę smacznej i wolnej konsumpcji!




Komentarze

  1. Petardka ! :) Koniecznie Cię muszę odwiedzić !!! Ale zgłodniałem :)))) uuułłłłaaaa

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Chaczapuri czyli tradycyjny placek z gruzińskim serem

Gruzja. Kaukaz. Region Swanetia. Dwa pełne tygodnie w towarzystwie gór,  natury, cudownych ludzi i chaczapuri…
Region Swanetii zachwyca, nie tylko widokami, ale również gościnnością i otwartością jego mieszkańców. W Swanetii czas płynie powoli, w ogródku skaczą króliki, a za domem pasą się krowy. W górskich wioskach życie toczy się w jednej izbie kuchennej, tam cała rodzina zbiera się przy piecu, gawędzi, gra w nardi… Codziennie serwowany jest gruziński przysmak chaczapuri przygotowywany na bazie gruzińskiego sera, robionego własnoręcznie przez Panią domu, popijane przepysznym swańskim winem lub mocniejszym trunkiem jakim jest „czacza”.



Najcudowniejsze w tym regionie jest dostępność lokalnych produktów. Dostaniesz tu tylko i wyłącznie, gruziński ser, orzechy włoskie, warzywa tylko te które aktualnie występują sezonowo. Na stole leżą malutkie poobijane jabłka, które przed chwilą spadły z drzewa. Wszystko jest przygotowywane jest własnoręcznie, tradycyjnie z miłością bez względu na to cz…