Bób z miętą imbirową i szałwią


Składniki
·        ½ kg bób
·        liście świeżej mięty imbirowej (może być również pieprzowa lub inna)
·        liście świeżej mięty łącznie garść plus kilka listków do dekoracji
·        masło
·        sól

Przygotowanie
Bób gotujemy do miękkości w osolonej wodze lub na parze. Dostawiamy do ostygnięcia i obieramy ze skórki. Można również zrobić tą czynność w odwrotnej kolejności. Surowy bób oblewamy wrzątkiem wówczas skórka bardzo łatwo odchodzi.
Następnie rozgrzewamy masło w rondelku i dodajemy do niego posiekane zioła. Chwilę dusimy. Oblewamy bób masłem szałwiowo miętowym. Możemy dodać jeszcze kilka świeżych listków przed podaniem. Bób w tej postaci jest obłędny, spróbujcie! 


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty