Przejdź do głównej zawartości

Drożdżówki z bobem i rodzynkami


Składniki:
·        składniki na ciasto drożdżowej jak w przepisie na drożdżówkę z leśnymi jagodami i kruszonką
·        bób około 250 g lub wiecej
·        1 garść rodzynek
·        1 garść żurawiny lub tylko 1 rodzaj suszonych owoców
·        Opcjonalnie białko jajka do posmarowania drożdżówek

Przygotowanie:
Bób gotujemy do miękkości w osolonej wodze lub na parze. Dostawiamy do ostygnięcia i obieramy ze skórki. Można również zrobić tą czynność w odwrotnej kolejności. Surowy bób oblewamy wrzątkiem wówczas skórka bardzo łatwo odchodzi. Drożdżówki z bobem najlepiej piec w czasie gdy bób gości na naszym stole np. korzystając z przepisu Bób z miętą imbirową i szałwią , wówczas możemy użyć tyle bobu ile zapragniemy,  a w dodatku nasze bułeczki będą miały pyszny ziołowy aromat. Polecam sprawdziłam 
Ciasto na drożdżówki przygotowujemy wg przepisu drżdżówka z leśnymi jagodami i kruszonką. Ciasto powinno być zwięzłe. Rozkładamy je na blacie lub stolnicy i delikatnie wałkujemy formując prostokąt o grubości ok 0,5 centymetra. Posypujemy bobem i rodzynkami i/lub żurawiną. Zawijamy wzdłuż krótszego boku. Kroimy ostrym nożem na kawałki około 3 cm i układamy na blaszce.
„Ślimaczki” smarujemy białkiem co nada złocistego koloru. Pieczemy ok 15min
w temperaturze 50 stopni następnie 15-20 min w temperaturze 175 stopni. Smaczności śniadaniowych! 



Komentarze

  1. Nie jestem fanką bobu, ale w takiej wersji bym chętnie spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Chaczapuri czyli tradycyjny placek z gruzińskim serem

Gruzja. Kaukaz. Region Swanetia. Dwa pełne tygodnie w towarzystwie gór,  natury, cudownych ludzi i chaczapuri…
Region Swanetii zachwyca, nie tylko widokami, ale również gościnnością i otwartością jego mieszkańców. W Swanetii czas płynie powoli, w ogródku skaczą króliki, a za domem pasą się krowy. W górskich wioskach życie toczy się w jednej izbie kuchennej, tam cała rodzina zbiera się przy piecu, gawędzi, gra w nardi… Codziennie serwowany jest gruziński przysmak chaczapuri przygotowywany na bazie gruzińskiego sera, robionego własnoręcznie przez Panią domu, popijane przepysznym swańskim winem lub mocniejszym trunkiem jakim jest „czacza”.



Najcudowniejsze w tym regionie jest dostępność lokalnych produktów. Dostaniesz tu tylko i wyłącznie, gruziński ser, orzechy włoskie, warzywa tylko te które aktualnie występują sezonowo. Na stole leżą malutkie poobijane jabłka, które przed chwilą spadły z drzewa. Wszystko jest przygotowywane jest własnoręcznie, tradycyjnie z miłością bez względu na to cz…