Drożdżówki z bobem i rodzynkami


Składniki:
·        składniki na ciasto drożdżowej jak w przepisie na drożdżówkę z leśnymi jagodami i kruszonką
·        bób około 250 g lub wiecej
·        1 garść rodzynek
·        1 garść żurawiny lub tylko 1 rodzaj suszonych owoców
·        Opcjonalnie białko jajka do posmarowania drożdżówek

Przygotowanie:
Bób gotujemy do miękkości w osolonej wodze lub na parze. Dostawiamy do ostygnięcia i obieramy ze skórki. Można również zrobić tą czynność w odwrotnej kolejności. Surowy bób oblewamy wrzątkiem wówczas skórka bardzo łatwo odchodzi. Drożdżówki z bobem najlepiej piec w czasie gdy bób gości na naszym stole np. korzystając z przepisu Bób z miętą imbirową i szałwią , wówczas możemy użyć tyle bobu ile zapragniemy,  a w dodatku nasze bułeczki będą miały pyszny ziołowy aromat. Polecam sprawdziłam 
Ciasto na drożdżówki przygotowujemy wg przepisu drżdżówka z leśnymi jagodami i kruszonką. Ciasto powinno być zwięzłe. Rozkładamy je na blacie lub stolnicy i delikatnie wałkujemy formując prostokąt o grubości ok 0,5 centymetra. Posypujemy bobem i rodzynkami i/lub żurawiną. Zawijamy wzdłuż krótszego boku. Kroimy ostrym nożem na kawałki około 3 cm i układamy na blaszce.
„Ślimaczki” smarujemy białkiem co nada złocistego koloru. Pieczemy ok 15min
w temperaturze 50 stopni następnie 15-20 min w temperaturze 175 stopni. Smaczności śniadaniowych! 



Komentarze

  1. Nie jestem fanką bobu, ale w takiej wersji bym chętnie spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty