Humus z burakiem w towarzystwie kolendry




Składniki:
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy
  • 50 g sezamu
  • 1-2 buraki upieczone lub ugotowane
  • odrobina soku z cytryny
  • oliwa 
  • pęczek świeżej kolendry
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Ciecierzyce namaczamy na noc lub przez kilka godzin. Gotujemy do miękkości z łyżeczką sody oczyszczanej (dzięki sodzie, konsystencja pasty jest gładsza, zmniejsza to również poczucie napęczniałego brzucha po spożyciu roślin motylkowych). Buraki pieczemy w piekarniku lub gotujemy. Miksujemy na gładką masę razem z ciecierzycą. Sezam prażymy na suche patelni na lekko złocisty kolor. Mielimy w młynku do konsystencji mąki.
Całość z dodatkiem pozostałych składników mieszamy lub miksujemy na gładką masę. Dolewamy odrobiny oliwy.



Komentarze

Popularne posty