Humus




Składniki:

  • 200 g ugotowanej ciecierzycy
  • 50 g sezamu
  • ząbek czosnku
  • odrobina soku z cytryny
  • oliwa 
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie ulubione zioła

Przygotowanie:
Ciecierzyce namaczamy na noc lub przez kilka godzin. Gotujemy do miękkości z łyżeczką sody oczyszczanej (dzięki sodzie, konsystencja pasty jest gładsza, zmniejsza to również poczucie napęczniałego brzucha po spożyciu roślin motylkowych). Sezam prażymy na suche patelni na lekko złocisty kolor. Mielimy w młynku do konsystencji mąki.
Całość czyli wszystkie składniki wrzucamy do blendera, miksujemy na gładką masę. Wlewamy dość dużo oliwy, można uzupełnić zimną wodą jeśli nie chcemy by humus był zbyt tłusty. 
Humus możemy stosować jako pastę do smarowania chleba lub jako dodatek do przekąsek np jako dip lub  do dania głównego.




Komentarze

Popularne posty