Puszysty mus bananowo - borówkowy!

Pomysł na deser? hmmm, ale taki żeby był bez śmietany, bez żelatyny, jednocześnie gęsty i puszysty jak pianka! można? pewnie że można!


Składniki i Przygotowanie:

  • 2 banany
  • 250 g borówek 
  • 2 łyżki mąki migdałowej (zmielonych na mąkę migdałów)
  • szczypta kardamonu, cynamonu do smaku - opcjonalnie
  • wiórki surowego kakao (u mnie jako dekoracja)

Składniki (prócz dekoracji, choć "z" smakuje równie dobrze) wrzucamy do blendera i miksujemy kilkadziesiąt sekund. Należy miksować nieco dłużej niżeli do całkowitego rozdrobnienia owoców. Poprzez dłuższe miksowanie mus stanie się bardziej puszysty. Jeżeli ktoś lubi baaaardzo słodkie desery podczas miksowania można dorzucić kilka daktyli, tzn 2-3. Rozlewamy mus do salaterek i odstawiamy do lodówki na min 30 min. W rezultacie serwujemy pysznościowy mmmmmmus... ewentualnie z dodatkiem surowego kako. Wyśmienity i mega energetyzujący deser! 




Komentarze

  1. Wygląda przepysznie, a ja z niecierpliwością czekam na borówki :) A następnym razem dodam mąkę migdałową do mojego musu bananowo - truskawkowego ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ostatnio zmiksowałam borówki z lekko brązowymi bananami i wlałam do szklanki. Jakie było moje zdziwienie jak po godzinie mus ściął się niczym galaretka :) to borówki mają taką moc?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty