Przejdź do głównej zawartości

Puszysty mus bananowo - borówkowy!

Pomysł na deser? hmmm, ale taki żeby był bez śmietany, bez żelatyny, jednocześnie gęsty i puszysty jak pianka! można? pewnie że można!


Składniki i Przygotowanie:

  • 2 banany
  • 250 g borówek 
  • 2 łyżki mąki migdałowej (zmielonych na mąkę migdałów)
  • szczypta kardamonu, cynamonu do smaku - opcjonalnie
  • wiórki surowego kakao (u mnie jako dekoracja)

Składniki (prócz dekoracji, choć "z" smakuje równie dobrze) wrzucamy do blendera i miksujemy kilkadziesiąt sekund. Należy miksować nieco dłużej niżeli do całkowitego rozdrobnienia owoców. Poprzez dłuższe miksowanie mus stanie się bardziej puszysty. Jeżeli ktoś lubi baaaardzo słodkie desery podczas miksowania można dorzucić kilka daktyli, tzn 2-3. Rozlewamy mus do salaterek i odstawiamy do lodówki na min 30 min. W rezultacie serwujemy pysznościowy mmmmmmus... ewentualnie z dodatkiem surowego kako. Wyśmienity i mega energetyzujący deser! 




Komentarze

  1. Wygląda przepysznie, a ja z niecierpliwością czekam na borówki :) A następnym razem dodam mąkę migdałową do mojego musu bananowo - truskawkowego ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ostatnio zmiksowałam borówki z lekko brązowymi bananami i wlałam do szklanki. Jakie było moje zdziwienie jak po godzinie mus ściął się niczym galaretka :) to borówki mają taką moc?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Mieszanka ziołowa czyli sól Swaneckich gór

Tajemnica Gruzinów tkwi w Swańskiej soli, czyli mieszance soli z dzikimi ziłami i przyprawami. Obecnie stosuje się zioła uprawne, natomiast legendarna mieszanka powstawała głównie z dzikich aktualnie dostępnych w danej porze roku dzikich ziół. Społeczność swańska bardzo dba o swoją kulturę i tradycję, dlatego też mieszana Swańskiej soli zawsze jest inna, zależy to od tradycji lokalnej, a przede wszystkim rodzinnej.



Składniki: gruba sól (kamienna lub morska) ½ kgkolendra suszone nasiona ½ kubkakozieradka błękitna ½ kubkaczosnek 100-200 gczerwona papryczka ostra suszona ½ kubkaopcjonalnie: koper, cząber lub kmin rzymski (1/4 kubka), szafran imeretyński (½ kubka)
Proporcje należy dobierać orientacyjnie i można je swobodnie łączyć według własnych preferencji smakowych.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ucieramy osobno w moździerzu lub mniej tradycyjnie w blenderze lub młynku. Łączymy razem mieszając, najlepiej dłońmi równomiernie rozprowadzając czosnek. Mieszankę przechowujemy w szklanych, …