Rabarbar - marmolada z nutą kardamonu


Składniki na ok 6 małych słoiczków:

  • 2 kg rabarbaru (nie obranego)
  • ksylitol
  • 3-4 łyżki oleju kokosowego
  • kardamon
Przygotowanie:
Rabarbar myjemy i obieramy ze skóry, zewnętrznej warstwy rabarbarowej. Kroimy na kawałeczki 2-3 centymetrowe. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy rabarbar. Podsmażamy ciągle mieszając. Po kilku minutach dodajemy ksylitol, w zależności od preferencji smakowych 7-10 łyżek. W moim odczuciu wystarczy 7 ponieważ lubię gdy marmolada jest lekko kwaśna. Dodajemy łyżeczkę mielonego kardamonu. Smażymy około 45 minut. Rabarbar sam się rozpadnie. Jeszcze gorące marmoladę wlewamy do słoiczków. Szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Ostawiamy do ostygnięcia. Tak przyrządzona może czekać na konsumpcje nawet do kilku tygodni, ale gwarantuje że nie doczeka tak długiego czasu 





Komentarze

Popularne posty