Smalec wegański !



Składniki:

  • 250 g fasoli białej (małej) ugotowanej
  • pół jabłka słodko - winnego
  • mała cebula
  • olej 
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie ulubione suszone zioła

Przygotowanie:
Fasole namaczamy na noc. Gotujemy do miękkości. Ważne by fasola białą była z rodzaju mniejszych ponieważ tzw. Jaś ma dość gruba skórkę i wówczas smalec nie posiada gładkiej konsystencji. 
Ugotowaną fasole miksujemy na głodka masę z dodatkiem oleju. Najlepiej użyć z pestek winogron lub rzepakowego ponieważ ma najbardziej neutralny smak. Cebulkę siekamy i odsmażamy na patelni. Jabłko kroimy w drobną kosteczkę. Całość mieszamy doprawiając sola, pieprzem i obfitą ilością majeranku. 
Gotowe :) Niezmiennie smalec najbardziej smakuje w towarzystwie  ogórka kwaszonego! 



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty