Składniki:
- 250 g fasoli białej (małej) ugotowanej
- pół jabłka słodko - winnego
- mała cebula
- olej
- majeranek
- sól, pieprz
- opcjonalnie ulubione suszone zioła
Przygotowanie:
Fasole namaczamy na noc. Gotujemy do miękkości. Ważne by fasola białą była z rodzaju mniejszych ponieważ tzw. Jaś ma dość gruba skórkę i wówczas smalec nie posiada gładkiej konsystencji.
Ugotowaną fasole miksujemy na głodka masę z dodatkiem oleju. Najlepiej użyć z pestek winogron lub rzepakowego ponieważ ma najbardziej neutralny smak. Cebulkę siekamy i odsmażamy na patelni. Jabłko kroimy w drobną kosteczkę. Całość mieszamy doprawiając sola, pieprzem i obfitą ilością majeranku.
Gotowe :) Niezmiennie smalec najbardziej smakuje w towarzystwie ogórka kwaszonego!
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńprzepyszny ,świetnie zastępuje kiełbasy i szynki.
OdpowiedzUsuń