Przejdź do głównej zawartości

Tagliatelle z jarmużowym pesto i szparagami




Składnik na 2-3 osóby:
  • makaron razowy tagliatelle lub inny 100 g na osobę
  • pęczek zielonych szparagów
  • masło
  • pesto jarmużowe
  • opcjonalnie dodatkowo prażone ziarna do posypania: garść sezamu, garść pestek dyni, garść siemia lnianego
Składniki na pesto jarmużowe:

  • jarmuż – 3 garście rozdrobnionych liści
  • świeże zioła – kilka listków bazyli i mięty
  • mały ząbek czosnku
  • olej z pestek dyni i olej z winogron
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • garść słonecznika łuskanego
  • garść pestek dyni
  • sól, pieprz



Przygotowanie:
Szparagi myjemy i odcinamy twarde końce łodyg. Kroimy na 3 części. Masło rozgrzewamy na patelni, wrzucamy szparagi i dusimy na maśle do miękkości. Przygotowujemy pesto. Do blendera wrzucamy składniki, najlepiej wlać oleju z pestek dyni i uzupełnić olejem z pestek winogron gdyż ten pierwszy jest bardzo intensywny i aromatyczny. Oleju wlewamy tyle aby całość swobodnie  została zmiksowana na gładki sos. W międzyczasie na suchej patelni prażymy pozostałe ziarna do posypania naszego dania. Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy, certujemy zimną wodą. Makaron łączymy z pesto jarmużowym. Podajemy z duszonymi szparagami posypanymi prazonymi ziarnami. Mmmmmm…





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Chaczapuri czyli tradycyjny placek z gruzińskim serem

Gruzja. Kaukaz. Region Swanetia. Dwa pełne tygodnie w towarzystwie gór,  natury, cudownych ludzi i chaczapuri…
Region Swanetii zachwyca, nie tylko widokami, ale również gościnnością i otwartością jego mieszkańców. W Swanetii czas płynie powoli, w ogródku skaczą króliki, a za domem pasą się krowy. W górskich wioskach życie toczy się w jednej izbie kuchennej, tam cała rodzina zbiera się przy piecu, gawędzi, gra w nardi… Codziennie serwowany jest gruziński przysmak chaczapuri przygotowywany na bazie gruzińskiego sera, robionego własnoręcznie przez Panią domu, popijane przepysznym swańskim winem lub mocniejszym trunkiem jakim jest „czacza”.



Najcudowniejsze w tym regionie jest dostępność lokalnych produktów. Dostaniesz tu tylko i wyłącznie, gruziński ser, orzechy włoskie, warzywa tylko te które aktualnie występują sezonowo. Na stole leżą malutkie poobijane jabłka, które przed chwilą spadły z drzewa. Wszystko jest przygotowywane jest własnoręcznie, tradycyjnie z miłością bez względu na to cz…