Tagliatelle z jarmużowym pesto i szparagami




Składnik na 2-3 osóby:
  • makaron razowy tagliatelle lub inny 100 g na osobę
  • pęczek zielonych szparagów
  • masło
  • pesto jarmużowe
  • opcjonalnie dodatkowo prażone ziarna do posypania: garść sezamu, garść pestek dyni, garść siemia lnianego
Składniki na pesto jarmużowe:

  • jarmuż – 3 garście rozdrobnionych liści
  • świeże zioła – kilka listków bazyli i mięty
  • mały ząbek czosnku
  • olej z pestek dyni i olej z winogron
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • garść słonecznika łuskanego
  • garść pestek dyni
  • sól, pieprz



Przygotowanie:
Szparagi myjemy i odcinamy twarde końce łodyg. Kroimy na 3 części. Masło rozgrzewamy na patelni, wrzucamy szparagi i dusimy na maśle do miękkości. Przygotowujemy pesto. Do blendera wrzucamy składniki, najlepiej wlać oleju z pestek dyni i uzupełnić olejem z pestek winogron gdyż ten pierwszy jest bardzo intensywny i aromatyczny. Oleju wlewamy tyle aby całość swobodnie  została zmiksowana na gładki sos. W międzyczasie na suchej patelni prażymy pozostałe ziarna do posypania naszego dania. Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy, certujemy zimną wodą. Makaron łączymy z pesto jarmużowym. Podajemy z duszonymi szparagami posypanymi prazonymi ziarnami. Mmmmmm…





Komentarze

Popularne posty