Bezglutenowe, mmmocno czekoladowe BROWNIE z wiśniami!




Składniki:
  • wiśnie
  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady dobrej jakości 70% kakao
  • 3 jajka
  • 1 (niepełna) szklanka cukru trzcinowego lub pełna szklanka ksylitolu
  • 50 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • migdały w płatkach 4 garście
  • chlust brandy lub amaretto
  • szczypta soli



Przygotowanie:
Wiśnie drylujemy i odstawiamy w miseczce tak, aby pozbyć się nadmiaru soku (nie odciskamy wiśni pod żadnym pozorem). Masło kroimy na kawałeczki, wrzucamy do rondelka i na małym ogniu roztapiamy mieszając. Gdy masło będzie lekko roztopione dodać połamaną na kosteczki czekoladę (200 g) i mieszając od czasu do czasu roztapiamy na małym ogniu. Staramy się nie podgrzewać masy za bardzo, czekolada tego nie lubi.
W oddzielnej misce ucieramy jajka z cukrem. Dodajemy do nich roztopioną czekoladę z masłem i miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy mąkę (trzy rodzaje), kakao i sól. Możemy również dodać 2 garście migdałów. Miksujemy na jednolite ciasto.
Przygotowane ciasto wykładamy na wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia foremkę (u mnie okrągła o wymiarach 26 cm średnicy). Wyrównujemy powierzchnię, posypujemy wiśniami dość gęsto oraz płatkami migdałów.
Wstawiamy do rozgrzanego na 160-170 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut. Przepustnie, mmmocno czekoladowe smaczności gotowe !


PS: Brownie powinno być „mokre” w środku więc nie obawiajcie się, że może być nie dopieczone. 




Komentarze

  1. Ale zbite i mokre, faktycznie! Wygląda bombowo :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapisuję, muszę je zrobić, bo jest mega apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ...i mega czekoladowe :) znika w ekspresowym tempie!

    OdpowiedzUsuń
  4. świetnie wygląda to brownie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty