Przejdź do głównej zawartości

Bezglutenowe, mmmocno czekoladowe BROWNIE z wiśniami!




Składniki:
  • wiśnie
  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady dobrej jakości 70% kakao
  • 3 jajka
  • 1 (niepełna) szklanka cukru trzcinowego lub pełna szklanka ksylitolu
  • 50 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • migdały w płatkach 4 garście
  • chlust brandy lub amaretto
  • szczypta soli



Przygotowanie:
Wiśnie drylujemy i odstawiamy w miseczce tak, aby pozbyć się nadmiaru soku (nie odciskamy wiśni pod żadnym pozorem). Masło kroimy na kawałeczki, wrzucamy do rondelka i na małym ogniu roztapiamy mieszając. Gdy masło będzie lekko roztopione dodać połamaną na kosteczki czekoladę (200 g) i mieszając od czasu do czasu roztapiamy na małym ogniu. Staramy się nie podgrzewać masy za bardzo, czekolada tego nie lubi.
W oddzielnej misce ucieramy jajka z cukrem. Dodajemy do nich roztopioną czekoladę z masłem i miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy mąkę (trzy rodzaje), kakao i sól. Możemy również dodać 2 garście migdałów. Miksujemy na jednolite ciasto.
Przygotowane ciasto wykładamy na wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia foremkę (u mnie okrągła o wymiarach 26 cm średnicy). Wyrównujemy powierzchnię, posypujemy wiśniami dość gęsto oraz płatkami migdałów.
Wstawiamy do rozgrzanego na 160-170 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut. Przepustnie, mmmocno czekoladowe smaczności gotowe !


PS: Brownie powinno być „mokre” w środku więc nie obawiajcie się, że może być nie dopieczone. 




Komentarze

  1. Ale zbite i mokre, faktycznie! Wygląda bombowo :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapisuję, muszę je zrobić, bo jest mega apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ...i mega czekoladowe :) znika w ekspresowym tempie!

    OdpowiedzUsuń
  4. świetnie wygląda to brownie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Mieszanka ziołowa czyli sól Swaneckich gór

Tajemnica Gruzinów tkwi w Swańskiej soli, czyli mieszance soli z dzikimi ziłami i przyprawami. Obecnie stosuje się zioła uprawne, natomiast legendarna mieszanka powstawała głównie z dzikich aktualnie dostępnych w danej porze roku dzikich ziół. Społeczność swańska bardzo dba o swoją kulturę i tradycję, dlatego też mieszana Swańskiej soli zawsze jest inna, zależy to od tradycji lokalnej, a przede wszystkim rodzinnej.



Składniki: gruba sól (kamienna lub morska) ½ kgkolendra suszone nasiona ½ kubkakozieradka błękitna ½ kubkaczosnek 100-200 gczerwona papryczka ostra suszona ½ kubkaopcjonalnie: koper, cząber lub kmin rzymski (1/4 kubka), szafran imeretyński (½ kubka)
Proporcje należy dobierać orientacyjnie i można je swobodnie łączyć według własnych preferencji smakowych.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ucieramy osobno w moździerzu lub mniej tradycyjnie w blenderze lub młynku. Łączymy razem mieszając, najlepiej dłońmi równomiernie rozprowadzając czosnek. Mieszankę przechowujemy w szklanych, …