Jarmuż z Panną Kozieradką czyli romans jednogarnkowy




Składniki:
  • 1 mała cukinia
  • 300g kaszy gryczanej niepalonej
  • 100g fasolki mung lub zielonej soczewicy
  • pół pęczka jarmużu
  • 3 małe pomidory malinowe + mały słoiczek przecieru pomidorowego (zamiennie można zastosować 5 świeżych pomidorów malinowych z czego 2 zmiksować)
  • 5 suszonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki kozieradki
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia


Przygotowanie:
Fasolkę mung lub soczewice wcześniej namoczyć w wodzie (kilka godzin lub najlepiej całą noc). Kaszę gotujemy al’dente około 20 min. Podobnie z fasolką lub soczewicą.

Cukinie kroimy na cząstki i podsmażamy na oleju w dużym garnku o grubym dnie. W międzyczasie kroimy liście jarmużu i pomidory, natkę pietruszki siekamy. Do garnka z podsmażoną cukinią stopniowo dodajemy pozostałe składniki (w kolejności jak wyżej w liście składników) mieszając od czasu do czasu… Gotowe :)


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty