Makaron z jarmużowym pesto i borówkami



Składniki dla 3-4 osób:
  • garść liści bazyli
  • 2 garście liści jarmużu rozdrobnionych na cząstki 
  • parę listków natki pietruszki opcjonalnie
  • oliwa z oliwek + olej z pestek dyni
  • łyżeczka musztardy francuskiej (lub innej ostrej)
  • łyżeczka miodu
  • ziarna - garść sezamu, garść siemia lnianego, garść pestek dyni, garść słonecznika
  • sól
  • dodatkowo ulubiony makaron (u mnie ryżowe pene) i borówki


Przygotowanie:

Makaron gotujemy al’dente. Ziarna prażymy na suchej patelni z szczyptą soli. Odstawiamy do miseczki, aby ostygły. Pozostałe składniki miksujemy w blenderze wraz z 2-3 łyżkami uprażonych nasion (pozostałą cześć zostawiamy do posypania makaronu na talerzu). Oleju dodajemy taką ilość aby konsystencja sosu była lekko płynna. Makaron mieszamy z pesto, nakładamy na talerze, posypujemy ziarnami i borówkami. Gotowe, ekspresowo, pysznie i mega zdrowo.

Komentarze

Popularne posty