Przejdź do głównej zawartości

Porzeczkowe ślimaki drożdżowe, wersja razowa





Składniki:
  • słoiczek marmolady z czarnej porzeczki (malin, aronii, rabarbaru, inne)
  • 500g mąki pszennej razowej
  • 50g drożdży, chlust ciepłego mleka 
  • 130g cukru 
  • 1 jajko + 2 żółtka 
  • 130g miękkiego masła 
  • szczypta soli


Składniki kruszonka:
  • 50 g masła
  • 70 g mąki
  • 50 g cukru
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

W pierwszej kolejności przygotowujemy kruszonkę. Bardzo miękkie masło łączymy z cukrem i cukierem wanilinowym. Dodajemy 2 rodzaje mąki i rozcieramy tak, aby uzyskać okruchy. Odstawiamy do lodówki.

Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, lekko podgrzanym mlekiem i odrobiną mąki. Mleka dodajemy tyle aby rozczyn miał konsystencję śmietany. Całość zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
W dużej misce ucieramy jajka z cukrem na pulchną masę. Dodajemy miękkie masło, "wyrośnięty" rozczyn, odrobinę  mleka i szczyptę soli. Mieszamy starannie do czasu, aż produkty się połączą. Ciasto najlepiej wyrabiać ręcznie, aż będzie elastyczne i gładkie. Jeśli nie będzie sprężyste dodajemy odrobinę mleka, gdy zbyt się klei do rąk, należny dodać mąki. Masę odstawiamy w ciepłe miejsce, pod przykryciem do wyrośnięcia na około 15-30 min. Gdy ciasto powiększy min. dwukrotnie swoją objętość wykładamy je na stolnicę i rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm, kształt dużego prostokąta. Uformowane ciasto smarujemy równomiernie marmoladą z czarnej porzeczki, (najlepiej domową, zrobiłam podobnie jak w przepisie na   marmoladę z rabarbaru). Posmarowane marmoladą ciasto drożdżowe rolujemy wzdłuż krótszego boku oraz kroimy nożem na 2-3 cm kawałki. Powstają porzeczkowe ślimaczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ślimaczki drożdżowe możemy posmarować z wierzchu białkiem aby podczas pieczenia bardziej się zarumieniły. Wstawiamy do nagrzanego na 50 stopni piekarnika na 20 min. Następnie zwiększamy temperaturę do 175 stopni, pieczemy około 15 minut. 



Komentarze

  1. Superowe! Idealne do szklanki mleczka :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ one cudownie wyglądają! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Mieszanka ziołowa czyli sól Swaneckich gór

Tajemnica Gruzinów tkwi w Swańskiej soli, czyli mieszance soli z dzikimi ziłami i przyprawami. Obecnie stosuje się zioła uprawne, natomiast legendarna mieszanka powstawała głównie z dzikich aktualnie dostępnych w danej porze roku dzikich ziół. Społeczność swańska bardzo dba o swoją kulturę i tradycję, dlatego też mieszana Swańskiej soli zawsze jest inna, zależy to od tradycji lokalnej, a przede wszystkim rodzinnej.



Składniki: gruba sól (kamienna lub morska) ½ kgkolendra suszone nasiona ½ kubkakozieradka błękitna ½ kubkaczosnek 100-200 gczerwona papryczka ostra suszona ½ kubkaopcjonalnie: koper, cząber lub kmin rzymski (1/4 kubka), szafran imeretyński (½ kubka)
Proporcje należy dobierać orientacyjnie i można je swobodnie łączyć według własnych preferencji smakowych.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ucieramy osobno w moździerzu lub mniej tradycyjnie w blenderze lub młynku. Łączymy razem mieszając, najlepiej dłońmi równomiernie rozprowadzając czosnek. Mieszankę przechowujemy w szklanych, …