Porzeczkowe ślimaki drożdżowe, wersja razowa





Składniki:
  • słoiczek marmolady z czarnej porzeczki (malin, aronii, rabarbaru, inne)
  • 500g mąki pszennej razowej
  • 50g drożdży, chlust ciepłego mleka 
  • 130g cukru 
  • 1 jajko + 2 żółtka 
  • 130g miękkiego masła 
  • szczypta soli


Składniki kruszonka:
  • 50 g masła
  • 70 g mąki
  • 50 g cukru
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

W pierwszej kolejności przygotowujemy kruszonkę. Bardzo miękkie masło łączymy z cukrem i cukierem wanilinowym. Dodajemy 2 rodzaje mąki i rozcieramy tak, aby uzyskać okruchy. Odstawiamy do lodówki.

Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, lekko podgrzanym mlekiem i odrobiną mąki. Mleka dodajemy tyle aby rozczyn miał konsystencję śmietany. Całość zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
W dużej misce ucieramy jajka z cukrem na pulchną masę. Dodajemy miękkie masło, "wyrośnięty" rozczyn, odrobinę  mleka i szczyptę soli. Mieszamy starannie do czasu, aż produkty się połączą. Ciasto najlepiej wyrabiać ręcznie, aż będzie elastyczne i gładkie. Jeśli nie będzie sprężyste dodajemy odrobinę mleka, gdy zbyt się klei do rąk, należny dodać mąki. Masę odstawiamy w ciepłe miejsce, pod przykryciem do wyrośnięcia na około 15-30 min. Gdy ciasto powiększy min. dwukrotnie swoją objętość wykładamy je na stolnicę i rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm, kształt dużego prostokąta. Uformowane ciasto smarujemy równomiernie marmoladą z czarnej porzeczki, (najlepiej domową, zrobiłam podobnie jak w przepisie na   marmoladę z rabarbaru). Posmarowane marmoladą ciasto drożdżowe rolujemy wzdłuż krótszego boku oraz kroimy nożem na 2-3 cm kawałki. Powstają porzeczkowe ślimaczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ślimaczki drożdżowe możemy posmarować z wierzchu białkiem aby podczas pieczenia bardziej się zarumieniły. Wstawiamy do nagrzanego na 50 stopni piekarnika na 20 min. Następnie zwiększamy temperaturę do 175 stopni, pieczemy około 15 minut. 



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty