Przejdź do głównej zawartości

Kaszotto z porem i suszoną śliwką w towarzystwie z puree z fasoli !





Składniki na Kaszotto 2-3 osoby:

  • 200 g nieugotowanej kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 por - biała część
  • garść suszonych śliwek około 8-10 szt
  • natka pietruszki
  • tłuszcz roślinny
  • kardamon
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Śliwki pokroić na cząstki i zalać ciepłą wodą, tak aby prawie przykryła śliwki. Najlepiej namoczyć je kilka godz wcześniej. Kaszę gotujemy z kardamonem do miękkości. Około 20 min. W międzyczasie myjemy i siekamy por w talarki. Dusimy na patelni na tłuszczu roślinnym, u mnie olej ryżowy. Solimy i dodajemy pieprz. Ugotowaną kaszą mieszamy z porem i śliwkami. Podajemy z posiekaną natką pietruszki. 




Składniki na Piuree z fasoli

  • fasola biała duża (typu Jaś) 500 g 
  • majeranek
  • cząber
  • suszone pomidory - pół słoiczka
  • cebula
  • pieprz

Przygotowanie:
Fasolę moczymy cała noc. Duża biała fasola dostępna na Gozo ma tą właściwość, że po namoczeniu skórka bardzo łatwo odchodzi od ziaren, dlatego jeśli jest to możliwe polecam obrać ją po namoczeniu. Następnie zalewamy woda fasolę w garnku i gotujemy  do miękkości. Jeśli fasola będze bez skórki w miarę gotowania rozpadnie się całkowicie tworząc gładką masę. Jeśli jednak nie obierzemy fasoli należy ją zmiksować na gładkie puree. W międzyczasie siekamy i podsmażamy cebulę. Dodajemy do puree z fasoli wraz z przyprawami. Mieszamy i gotowe. Spożywamy na ciepło lub jeśli jeszcze zostanie można zjeść jako smarowidło do chleba.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Mieszanka ziołowa czyli sól Swaneckich gór

Tajemnica Gruzinów tkwi w Swańskiej soli, czyli mieszance soli z dzikimi ziłami i przyprawami. Obecnie stosuje się zioła uprawne, natomiast legendarna mieszanka powstawała głównie z dzikich aktualnie dostępnych w danej porze roku dzikich ziół. Społeczność swańska bardzo dba o swoją kulturę i tradycję, dlatego też mieszana Swańskiej soli zawsze jest inna, zależy to od tradycji lokalnej, a przede wszystkim rodzinnej.



Składniki: gruba sól (kamienna lub morska) ½ kgkolendra suszone nasiona ½ kubkakozieradka błękitna ½ kubkaczosnek 100-200 gczerwona papryczka ostra suszona ½ kubkaopcjonalnie: koper, cząber lub kmin rzymski (1/4 kubka), szafran imeretyński (½ kubka)
Proporcje należy dobierać orientacyjnie i można je swobodnie łączyć według własnych preferencji smakowych.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ucieramy osobno w moździerzu lub mniej tradycyjnie w blenderze lub młynku. Łączymy razem mieszając, najlepiej dłońmi równomiernie rozprowadzając czosnek. Mieszankę przechowujemy w szklanych, …