Kaszotto z porem i suszoną śliwką w towarzystwie z puree z fasoli !





Składniki na Kaszotto 2-3 osoby:

  • 200 g nieugotowanej kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 por - biała część
  • garść suszonych śliwek około 8-10 szt
  • natka pietruszki
  • tłuszcz roślinny
  • kardamon
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Śliwki pokroić na cząstki i zalać ciepłą wodą, tak aby prawie przykryła śliwki. Najlepiej namoczyć je kilka godz wcześniej. Kaszę gotujemy z kardamonem do miękkości. Około 20 min. W międzyczasie myjemy i siekamy por w talarki. Dusimy na patelni na tłuszczu roślinnym, u mnie olej ryżowy. Solimy i dodajemy pieprz. Ugotowaną kaszą mieszamy z porem i śliwkami. Podajemy z posiekaną natką pietruszki. 




Składniki na Piuree z fasoli

  • fasola biała duża (typu Jaś) 500 g 
  • majeranek
  • cząber
  • suszone pomidory - pół słoiczka
  • cebula
  • pieprz

Przygotowanie:
Fasolę moczymy cała noc. Duża biała fasola dostępna na Gozo ma tą właściwość, że po namoczeniu skórka bardzo łatwo odchodzi od ziaren, dlatego jeśli jest to możliwe polecam obrać ją po namoczeniu. Następnie zalewamy woda fasolę w garnku i gotujemy  do miękkości. Jeśli fasola będze bez skórki w miarę gotowania rozpadnie się całkowicie tworząc gładką masę. Jeśli jednak nie obierzemy fasoli należy ją zmiksować na gładkie puree. W międzyczasie siekamy i podsmażamy cebulę. Dodajemy do puree z fasoli wraz z przyprawami. Mieszamy i gotowe. Spożywamy na ciepło lub jeśli jeszcze zostanie można zjeść jako smarowidło do chleba.

Komentarze

Popularne posty