Zupa dyniowa z dodatkiem Maltańskich pomidorów!


Składniki:
  • pół średniej dyni
  • 2 duże słodkie ziemniaki 
  • 2-3 marchewki
  • olej 
  • 1-2 papryczki chili
  • świeży imbir
  • przecier z Maltańskich pomidorów
  • szczypta kurkumy, sól

Przygotowanie:
Warzywa obieramy, kroimy na małe cząstki. W garnku o grubym dnie podgrzewamy olej wrzucamy posiekana papryczkę  oraz imbir. Następnie wrzucamy warzywa dusimy. Zalewamy taką ilością ciepłej wody aby przykryła warzywa. Gotujemy do miękkości warzyw wraz z przecierem z pomidorów i przyprawami. Na koniec blendujemy na jednolity krem. Wspaniałym dodatkiem do zupy jest gomasio lub chrupki z ciecierzycy*. 


*Chrupki z ciecierzycy przygotowują się same, a mianowicie wystarczy podgrzać piekarnik do temp. 200 stopni, na blachę wysypać surową, suchą cieciorkę i piec około 20-30 min. Chrupki gotowe :)

Komentarze

  1. Ta chrupiąca ciecierzyca musi być pycha :> Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty