Chutney mango & figa



Składniki:
  • mango średniej wielkości
  • 100g fig suszonych
  • imbir świeży ok. 2 cm
  • 1szt małej papryczki chili
  • 1 konkretna łyżka oleju kokosowego
  • pół pomarańczy
Przygotowanie:
Figi kroimy dużą kostkę, wrzucamy do miseczki i zalewamy wodą tak aby przykryła owoce. Moczymy kilka godzin przed przygotowaniem.
W garnku z grubym dnem podgrzewamy olej kokosowy. Na gorący olej wrzucamy starty na tarce imbir i posiekana drobno papryczkę chili. Mango obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dorzucamy do garnka plus namoczone wcześniej figi wraz z powstałym sokiem. Z połówki pomarańczy wyciskamy sok i wlewamy do garnka. Smażymy mieszając do czasu gdy owoce lekko się rozpadną. Można zostawić w takiej konsystencji lub zmiksować na gładką masę mikserem.

Podawać jako dodatek do potraw lub jako element słodkiej przekąski 

Komentarze

Popularne posty