Przejdź do głównej zawartości

Ciasto czekoladowe z karmelizowaną dynią



Składniki ciasto:
  • 125 g masła
  • 110 g cukru najlepiej pudru
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 6 jajek (opcjonalnie dodatkowo 2 białka)
  • 2 łyżki kakao gorzkiego
  • szczypta soli

Składniki na karmelizowaną dynię:
  • 350g - 400g dyni
  • ¾  szklani cukru
  • ½ szklanka wody


Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 stopni, grzałka gra + dół. Przygotowujemy formę do pieczenia o średnicy 23 cm, wykładając papierem do pieczenia  lub smarując masłem. Do miski włożyć połamaną na kosteczki czekoladę, wlać olej i dodać masło, roztapiamy w kąpieli wodnej mieszając do uzyskania gładkiej masy.
W drugiej misce roztrzepujemy 2 jajka plus 4 żółtka z dodatkiem kakao i soli. Oddzielone białka jajek zachowujemy do późniejszego ubicia. W składnikach napisałam opcjonalnie dodatkowo 2 białka, ponieważ akurat miałam w lodówce dodatkowe 2 białka które użyłam i ciasto wyszło wyższe i pulchniejsze niż zwykle oraz nie zapadło się. Natomiast ilość 6 jaj w zupełności wystarczy. Masę jajeczną mieszamy z masą czekoladową a pomocą miksera.









W drugiej misce ubijamy pozostałe 4 (lub 6) białek na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier cały czas ubijając. Pianę delikatnie dodajemy do masy czekoladowej i mieszamy delikatnie trzepaczką ręczną do połączenia się składników. Masę wykładamy do formy, wyrównujemy powierzchnię i pieczemy przez ok. 30 - 35 minut. Wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy aby ostygło.
Dynie obieramy i za pomocą obieraczki do jarzyn tniemy na cienkie wstążki, dokładna instrukcja jak w przepisie tutaj. Do garnka wlewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier.

Gotujemy syrop na małym ogniu bez mieszania. Gdy zacznie ciemnieć od brzegów - potrząśnij patelnią lub garnuszkiem. Powstanie karmel, wówczas wrzucamy do niego przygotowaną dynie i szybko wymieszamy. Odcedzamy nadmiar syropu i układamy dynię na ciasto. 



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Mieszanka ziołowa czyli sól Swaneckich gór

Tajemnica Gruzinów tkwi w Swańskiej soli, czyli mieszance soli z dzikimi ziłami i przyprawami. Obecnie stosuje się zioła uprawne, natomiast legendarna mieszanka powstawała głównie z dzikich aktualnie dostępnych w danej porze roku dzikich ziół. Społeczność swańska bardzo dba o swoją kulturę i tradycję, dlatego też mieszana Swańskiej soli zawsze jest inna, zależy to od tradycji lokalnej, a przede wszystkim rodzinnej.



Składniki: gruba sól (kamienna lub morska) ½ kgkolendra suszone nasiona ½ kubkakozieradka błękitna ½ kubkaczosnek 100-200 gczerwona papryczka ostra suszona ½ kubkaopcjonalnie: koper, cząber lub kmin rzymski (1/4 kubka), szafran imeretyński (½ kubka)
Proporcje należy dobierać orientacyjnie i można je swobodnie łączyć według własnych preferencji smakowych.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ucieramy osobno w moździerzu lub mniej tradycyjnie w blenderze lub młynku. Łączymy razem mieszając, najlepiej dłońmi równomiernie rozprowadzając czosnek. Mieszankę przechowujemy w szklanych, …