Expressowe racuchy razowe w towarzystwie chutney’a mango & figa



Składniki na racuchy:
  • 2 łyżki masła
  • 200g mąki pszennej razowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bio
  • szczypta soli
  • 150g kefiru lub maślanki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka miodu lub cukru trzcinowego lub innego słodziku
  • masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie:
Masło roztapiamy w małym rondelku. Następnie studzimy. W misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia i sól. W osobnej misce ubijamy mikserem maślankę, jajka, roztopione masło i słodzik. Domieszamy mieszankę mączną i pozostawiamy ciasto na 10-15min.
Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i łyżką nakładamy ciasto, rozsmarowujemy je na placuszki.  Smażymy do zarumienienia z obu stron. Odkładamy na papier aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.



Podajemy z ulubionym sosem. Polecam chutney’a mango & figa. Pysznościowych smaczności! 

Komentarze

Popularne posty