Przejdź do głównej zawartości

Falafele cukiniowe z sosem pomidorowo - imbirowym


 Składniki falafele cukiniowe:

  • 1 cukinia
  • pół cebuli
  • 1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry 
  • 1 papryczka chili
  • sól i pieprz
Przygotowanie:
Cukinie ścieramy na tarce, odciskamy w dłoni by usunąć nadmiar soku. Wrzucamy do miksera wraz z cebulą, ciecierzycą i przyprawami. Miksujemy na gruboziarnistą gęstą masę. Formujemy kuleczki i odstawiamy do lodówki aby stężały. Rozgrzewamy piekarnik, najlepiej użyć funkcji grill. W tym czasie przygotowujemy sos (patrz poniżej). Falafele grillujemy 8-10 min aż się zarumienią. Najlepiej smakują w towarzystwie ryżu i świeżej sałaty.


Składniki i przygotowanie sos pomidorowo - imbirowy
  • 1 słoiczek domowych pomidorów lub gotowa 1 puszka pomidorów
  • pół cebuli
  • ząbek czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • odrobina oleju np rzepakowego
  • kilka listków świeżej melisy lub kolendry
  • sól
Cebulę, czosnek i imbir miksujemy w blenderze. Następnie masę cebulową podsmażamy kilka minut na oleju. Dodajemy pomidory. Doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą i ziołami. Ewentualnie możemy zmiksować blenderem by uzyskać gładką konsystencję sosu.




Wegetariański obiad VI

Komentarze

  1. Falafele z dodatkiem cukinii muszą być jeszcze lepsze :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Chaczapuri czyli tradycyjny placek z gruzińskim serem

Gruzja. Kaukaz. Region Swanetia. Dwa pełne tygodnie w towarzystwie gór,  natury, cudownych ludzi i chaczapuri…
Region Swanetii zachwyca, nie tylko widokami, ale również gościnnością i otwartością jego mieszkańców. W Swanetii czas płynie powoli, w ogródku skaczą króliki, a za domem pasą się krowy. W górskich wioskach życie toczy się w jednej izbie kuchennej, tam cała rodzina zbiera się przy piecu, gawędzi, gra w nardi… Codziennie serwowany jest gruziński przysmak chaczapuri przygotowywany na bazie gruzińskiego sera, robionego własnoręcznie przez Panią domu, popijane przepysznym swańskim winem lub mocniejszym trunkiem jakim jest „czacza”.



Najcudowniejsze w tym regionie jest dostępność lokalnych produktów. Dostaniesz tu tylko i wyłącznie, gruziński ser, orzechy włoskie, warzywa tylko te które aktualnie występują sezonowo. Na stole leżą malutkie poobijane jabłka, które przed chwilą spadły z drzewa. Wszystko jest przygotowywane jest własnoręcznie, tradycyjnie z miłością bez względu na to cz…