Falafele cukiniowe z sosem pomidorowo - imbirowym


 Składniki falafele cukiniowe:

  • 1 cukinia
  • pół cebuli
  • 1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry 
  • 1 papryczka chili
  • sól i pieprz
Przygotowanie:
Cukinie ścieramy na tarce, odciskamy w dłoni by usunąć nadmiar soku. Wrzucamy do miksera wraz z cebulą, ciecierzycą i przyprawami. Miksujemy na gruboziarnistą gęstą masę. Formujemy kuleczki i odstawiamy do lodówki aby stężały. Rozgrzewamy piekarnik, najlepiej użyć funkcji grill. W tym czasie przygotowujemy sos (patrz poniżej). Falafele grillujemy 8-10 min aż się zarumienią. Najlepiej smakują w towarzystwie ryżu i świeżej sałaty.


Składniki i przygotowanie sos pomidorowo - imbirowy
  • 1 słoiczek domowych pomidorów lub gotowa 1 puszka pomidorów
  • pół cebuli
  • ząbek czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • odrobina oleju np rzepakowego
  • kilka listków świeżej melisy lub kolendry
  • sól
Cebulę, czosnek i imbir miksujemy w blenderze. Następnie masę cebulową podsmażamy kilka minut na oleju. Dodajemy pomidory. Doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą i ziołami. Ewentualnie możemy zmiksować blenderem by uzyskać gładką konsystencję sosu.




Wegetariański obiad VI

Komentarze

  1. Falafele z dodatkiem cukinii muszą być jeszcze lepsze :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty