Imbirówka II




Składniki na dzbanek 1,5l:
  • woda 1,5l
  • 2-3 cm imbiru świeżego
  • polówka pomarańczy
  • pół cytryny
  • 5-7 ziarenek goździka
  • czarny kardamon 2 ziarna
  • łyżka czubata miodu

Przygotowanie:

Gotujemy wodę około 2 l. Imbir obieramy ze skórki i kroimy w plastry, wrzucamy do dzbanka. Pomarańcze i cytrynę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Gdy woda się zagotuje, 1,5l wrzątku wlewamy do dzbanka z imbirem, dodajemy goździki i czarny kardamon. W międzyczasie sparzmy cytrynę i pomarańcze. Kroimy je w plastry, wystarczy połowa, każdego z owoców. Gdy woda troszkę przestygnie, jednocześnie wyciskając w dłoniach sok z cytrusów, wrzucamy plastry do dzbanka. Jeszcze tylko miód, zamieszać 7 razy w prawo i 2 w lewo i gotowe. Smakowitości, można wypić od razu lub przelać do termosu i wyruszyć na długi zimowy spacer do lasu. Czarny kardamon nadaje wywarowi przyjemnie wędzony posmak, dlatego jeszcze bardziej smakuje na łonie natury. 


Komentarze

Popularne posty