Przejdź do głównej zawartości

Pasta papryka dzika z piekarnika :) obłędnie smaczna....



Składniki:
  • pół szklanki czerwonej soczewicy (nie ugotowanej) lub ok. 280g ugotowanej
  • 1-2 papryki czerwone (w zależności od wielkości)
  • klika listków świeżej bazylia 
  • sól, pieprz


Przygotowanie:
Soczewice gotujemy do miękkości. Odstawiamy do wystygnięcia. Papryki oczyszczamy z gniazd i kroimy w większe cząstki, wrzucamy do porcelanowej brytfanki polewamy olejem i pieczemy w piekarniku, temp. 200 stopni, kilkadziesiąt minut. Gdy papryka będzie upieczona odstawiamy ją do ostygnięcia. Do blendera wrzucamy ugotowaną soczewicę, paprykę wraz z powstały podczas pieczenia sosem, listki bazylii, sól pieprz. Miksujemy na gładką masę i gotowe :)
Najlepiej pastę zrobić przy okazji, np ja często podczas pieczenia chleba wkładam na niższą półkę paprykę lub inne warzywo które można upiec i wykorzystać w kuchni. 
Pasta jest obłędna... Mmmmm...

Komentarze

  1. Bardzo podoba mi się ta pasta, jako urozmaicenie kanapek. Jestem pewna, że będzie mi smakować, bo uwielbiam czerwoną soczewicę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. niesamowity smak daje pieczona papryka :) uwielbiam tą pastę za jej prostotę

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Mieszanka ziołowa czyli sól Swaneckich gór

Tajemnica Gruzinów tkwi w Swańskiej soli, czyli mieszance soli z dzikimi ziłami i przyprawami. Obecnie stosuje się zioła uprawne, natomiast legendarna mieszanka powstawała głównie z dzikich aktualnie dostępnych w danej porze roku dzikich ziół. Społeczność swańska bardzo dba o swoją kulturę i tradycję, dlatego też mieszana Swańskiej soli zawsze jest inna, zależy to od tradycji lokalnej, a przede wszystkim rodzinnej.



Składniki: gruba sól (kamienna lub morska) ½ kgkolendra suszone nasiona ½ kubkakozieradka błękitna ½ kubkaczosnek 100-200 gczerwona papryczka ostra suszona ½ kubkaopcjonalnie: koper, cząber lub kmin rzymski (1/4 kubka), szafran imeretyński (½ kubka)
Proporcje należy dobierać orientacyjnie i można je swobodnie łączyć według własnych preferencji smakowych.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ucieramy osobno w moździerzu lub mniej tradycyjnie w blenderze lub młynku. Łączymy razem mieszając, najlepiej dłońmi równomiernie rozprowadzając czosnek. Mieszankę przechowujemy w szklanych, …