Pasta papryka dzika z piekarnika :) obłędnie smaczna....



Składniki:
  • pół szklanki czerwonej soczewicy (nie ugotowanej) lub ok. 280g ugotowanej
  • 1-2 papryki czerwone (w zależności od wielkości)
  • klika listków świeżej bazylia 
  • sól, pieprz


Przygotowanie:
Soczewice gotujemy do miękkości. Odstawiamy do wystygnięcia. Papryki oczyszczamy z gniazd i kroimy w większe cząstki, wrzucamy do porcelanowej brytfanki polewamy olejem i pieczemy w piekarniku, temp. 200 stopni, kilkadziesiąt minut. Gdy papryka będzie upieczona odstawiamy ją do ostygnięcia. Do blendera wrzucamy ugotowaną soczewicę, paprykę wraz z powstały podczas pieczenia sosem, listki bazylii, sól pieprz. Miksujemy na gładką masę i gotowe :)
Najlepiej pastę zrobić przy okazji, np ja często podczas pieczenia chleba wkładam na niższą półkę paprykę lub inne warzywo które można upiec i wykorzystać w kuchni. 
Pasta jest obłędna... Mmmmm...

Komentarze

  1. Bardzo podoba mi się ta pasta, jako urozmaicenie kanapek. Jestem pewna, że będzie mi smakować, bo uwielbiam czerwoną soczewicę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. niesamowity smak daje pieczona papryka :) uwielbiam tą pastę za jej prostotę

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty