Śniadanie z Szarą Renatą i sos chutney śliwka & banan!



Składniki na 2 porcje jaglanki:
  • 150g kaszy jaglanej
  • 1 szara reneta
  • garści orzechów mix migdały, laskowe, włoskie, nerkowca
  • ulubione przyprawy u mnie kardamon i cynamon
  • łyżeczka miodu

Przygotowanie:
Kasze płuczemy, a następnie zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości około 15 min. Kaszę zalewamy 1:2 ilością wody tak, aby cała woda wyparowała gdy kasza będzie już miękka. Pod koniec gotowania wrzucamy starte na tarce jabłko, mieszamy na małym ogniu. Dodajemy posiekane orzechy i przyprawy. Takie ciepłe śniadanko mocno rozgrzewa i daje energie na cały dzień. W zimny i deszczowy dzień najlepiej uprzyjemnić sobie poranną jaglankę słodkim sosem chutney śliwka & banan.

Sos chutney śliwka & banan

Składniki:
  • 2 banany
  • 100g suszonych śliwek lub 70g śliwek i 30g rodzynek
  • imbir świeży ok. 1 cm
  • 1szt małej papryczki chili lub ½ papryczki
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • starta skórka z połówki pomarańczy
Przygotowanie:
Śliwki wrzucamy do miseczki i zalewamy wodą tak aby przykryła owoce. Moczymy kilka godzin przed przygotowaniem, najlepiej zalać na noc jeśli mamy zamiar zjeść śniadanie z sosem chutney.

W garnku z grubym dnem podgrzewamy olej kokosowy. Na gorący olej wrzucamy starty na tarce imbir i posiekana drobno papryczkę chili. Do garnka wrzucamy śliwki (lub śliwki i rodzynki) razem z sokiem który powstał poprzez namaczanie owoców. Chwilkę smażymy i dodajemy pokrojone dwa banany. Skórkę z pomarańczy sparzamy i ścieramy na tarce dodając do smażonych w garnku owoców.  Smażymy mieszając do czasu gdy owoce lekko się rozpadną. Na koniec miksujemy na gładką masę mikserem/ blenderem. Podajemy jako dodatek do potraw lub jako element słodkiej przekąski. Panna Monika najbardziej preferuje pochłanianie tej pyszności wraz z jaglanką lub owsianką.

Komentarze

Popularne posty