Przejdź do głównej zawartości

Śniadanie z Szarą Renatą i sos chutney śliwka & banan!



Składniki na 2 porcje jaglanki:
  • 150g kaszy jaglanej
  • 1 szara reneta
  • garści orzechów mix migdały, laskowe, włoskie, nerkowca
  • ulubione przyprawy u mnie kardamon i cynamon
  • łyżeczka miodu

Przygotowanie:
Kasze płuczemy, a następnie zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości około 15 min. Kaszę zalewamy 1:2 ilością wody tak, aby cała woda wyparowała gdy kasza będzie już miękka. Pod koniec gotowania wrzucamy starte na tarce jabłko, mieszamy na małym ogniu. Dodajemy posiekane orzechy i przyprawy. Takie ciepłe śniadanko mocno rozgrzewa i daje energie na cały dzień. W zimny i deszczowy dzień najlepiej uprzyjemnić sobie poranną jaglankę słodkim sosem chutney śliwka & banan.

Sos chutney śliwka & banan

Składniki:
  • 2 banany
  • 100g suszonych śliwek lub 70g śliwek i 30g rodzynek
  • imbir świeży ok. 1 cm
  • 1szt małej papryczki chili lub ½ papryczki
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • starta skórka z połówki pomarańczy
Przygotowanie:
Śliwki wrzucamy do miseczki i zalewamy wodą tak aby przykryła owoce. Moczymy kilka godzin przed przygotowaniem, najlepiej zalać na noc jeśli mamy zamiar zjeść śniadanie z sosem chutney.

W garnku z grubym dnem podgrzewamy olej kokosowy. Na gorący olej wrzucamy starty na tarce imbir i posiekana drobno papryczkę chili. Do garnka wrzucamy śliwki (lub śliwki i rodzynki) razem z sokiem który powstał poprzez namaczanie owoców. Chwilkę smażymy i dodajemy pokrojone dwa banany. Skórkę z pomarańczy sparzamy i ścieramy na tarce dodając do smażonych w garnku owoców.  Smażymy mieszając do czasu gdy owoce lekko się rozpadną. Na koniec miksujemy na gładką masę mikserem/ blenderem. Podajemy jako dodatek do potraw lub jako element słodkiej przekąski. Panna Monika najbardziej preferuje pochłanianie tej pyszności wraz z jaglanką lub owsianką.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Chaczapuri czyli tradycyjny placek z gruzińskim serem

Gruzja. Kaukaz. Region Swanetia. Dwa pełne tygodnie w towarzystwie gór,  natury, cudownych ludzi i chaczapuri…
Region Swanetii zachwyca, nie tylko widokami, ale również gościnnością i otwartością jego mieszkańców. W Swanetii czas płynie powoli, w ogródku skaczą króliki, a za domem pasą się krowy. W górskich wioskach życie toczy się w jednej izbie kuchennej, tam cała rodzina zbiera się przy piecu, gawędzi, gra w nardi… Codziennie serwowany jest gruziński przysmak chaczapuri przygotowywany na bazie gruzińskiego sera, robionego własnoręcznie przez Panią domu, popijane przepysznym swańskim winem lub mocniejszym trunkiem jakim jest „czacza”.



Najcudowniejsze w tym regionie jest dostępność lokalnych produktów. Dostaniesz tu tylko i wyłącznie, gruziński ser, orzechy włoskie, warzywa tylko te które aktualnie występują sezonowo. Na stole leżą malutkie poobijane jabłka, które przed chwilą spadły z drzewa. Wszystko jest przygotowywane jest własnoręcznie, tradycyjnie z miłością bez względu na to cz…