sos a’la chuyney rozmarynowa pomarańcza



Składniki:
  • 2 średniej wielkości pomarańcze
  • 2 banany
  • imbir świeży ok. 2 cm
  • 1szt małej papryczki chili
  • 1 konkretna łyżka oleju kokosowego
  • skórka z półówki pomarańczy
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
Przygotowanie:

W garnku z grubym dnem podgrzewamy olej kokosowy. Na gorący olej wrzucamy starty na tarce imbir i posiekana drobno papryczkę chili. Pomarańcze obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka. Ścieramy skórkę z połówki pomarańczy, rozmaryn siekamy i dodajemy do garnka. Smażymy mieszając do czasu gdy owoce lekko się rozpadną. Pod koniec dodajemy pokrojone w talarki banany. Na koniec miksujemy na gładką masę mikserem/ blenderem. Podajemy jako dodatek do potraw lub jako element słodkiej przekąski.

Komentarze

Popularne posty