Zakwas z buraków

Kiszonki są najlepsze na zimowy czas. Zakwas z buraków odtruwa organizm, regeneruje, wzmacnia. Dodatkowo niesamowicie działa na hemoglobinę krwi, jest niezastąpiony podczas kuracji antybakteryjnej. To tylko niektóre atuty tego cudownego specyfiku. Ponadto zakwas z buraków idealnie dopełnia walory smakowe barszczu, zwłaszcza wigilijnego :)



Składniki:
  • 1,5 kg buraków
  • 5 marchewek
  • 3 średnie pietruszki
  • 1 seler średni
  • 2-3 czarne rzepy
  • 2 cebule
  • 5-6 ząbków czosnku
  • korzeń chrzanu
  • 2-3 łyżeczki kmin
  • 3-4 łyżki stołowe soli
  • 5l wody
  • opcjonalnie kromka chleba razowego na zakwasie 
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa obieramy i kroimy na cząstki. Wrzucamy do słoja, najlepiej do gara z kamionki i zalewamy osoloną gorącą wodą (5l). Opcjonalnie można dodać 1 kromkę chleba razowego na zakwasie co przyśpieszy fermentację, niestety wówczas zakwas nie będzie bezglutenowy. Opcja z chlebem nie jest niezbędna. 
Garnek odstawiamy w zaciemnione, chłodne, ale nie zimne miejsce. Najlepiej w najchłodniejszy kącik domu, NIE przy kaloryferze!! Przykrywamy ściereczką tak, aby mógł oddychać. Pozostawiamy na 7-10 dni, mieszając zakwas codziennie. 
Gdy zakwas jest już gotowy zlewamy go, przecedzamy do słoika lub szklanej butelki. Przechowujemy w lodówce. 
Jak już wspomniałam zakwas z buraków niesamowicie działa na hemoglobinę krwi, jest niezastąpiony podczas kuracji antybakteryjnej, korzystny dla kobiet ciąży, zwłaszcza w okresie połogu. Ma działanie również wzmacniające i uodparniające. Idealny w okresach zimowych i przejściowych. Najlepiej pić 1 szklankę dziennie, max 2 szklanki. Spożywać zakwas w temperaturze pokojowej, najkorzystniej naczczo jako pierwszy napój, wówczas będzie największe jego działanie.  

Komentarze

Popularne posty