Przejdź do głównej zawartości

Zakwas z buraków

Kiszonki są najlepsze na zimowy czas. Zakwas z buraków odtruwa organizm, regeneruje, wzmacnia. Dodatkowo niesamowicie działa na hemoglobinę krwi, jest niezastąpiony podczas kuracji antybakteryjnej. To tylko niektóre atuty tego cudownego specyfiku. Ponadto zakwas z buraków idealnie dopełnia walory smakowe barszczu, zwłaszcza wigilijnego :)



Składniki:
  • 1,5 kg buraków
  • 5 marchewek
  • 3 średnie pietruszki
  • 1 seler średni
  • 2-3 czarne rzepy
  • 2 cebule
  • 5-6 ząbków czosnku
  • korzeń chrzanu
  • 2-3 łyżeczki kmin
  • 3-4 łyżki stołowe soli
  • 5l wody
  • opcjonalnie kromka chleba razowego na zakwasie 
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa obieramy i kroimy na cząstki. Wrzucamy do słoja, najlepiej do gara z kamionki i zalewamy osoloną gorącą wodą (5l). Opcjonalnie można dodać 1 kromkę chleba razowego na zakwasie co przyśpieszy fermentację, niestety wówczas zakwas nie będzie bezglutenowy. Opcja z chlebem nie jest niezbędna. 
Garnek odstawiamy w zaciemnione, chłodne, ale nie zimne miejsce. Najlepiej w najchłodniejszy kącik domu, NIE przy kaloryferze!! Przykrywamy ściereczką tak, aby mógł oddychać. Pozostawiamy na 7-10 dni, mieszając zakwas codziennie. 
Gdy zakwas jest już gotowy zlewamy go, przecedzamy do słoika lub szklanej butelki. Przechowujemy w lodówce. 
Jak już wspomniałam zakwas z buraków niesamowicie działa na hemoglobinę krwi, jest niezastąpiony podczas kuracji antybakteryjnej, korzystny dla kobiet ciąży, zwłaszcza w okresie połogu. Ma działanie również wzmacniające i uodparniające. Idealny w okresach zimowych i przejściowych. Najlepiej pić 1 szklankę dziennie, max 2 szklanki. Spożywać zakwas w temperaturze pokojowej, najkorzystniej naczczo jako pierwszy napój, wówczas będzie największe jego działanie.  

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Mieszanka ziołowa czyli sól Swaneckich gór

Tajemnica Gruzinów tkwi w Swańskiej soli, czyli mieszance soli z dzikimi ziłami i przyprawami. Obecnie stosuje się zioła uprawne, natomiast legendarna mieszanka powstawała głównie z dzikich aktualnie dostępnych w danej porze roku dzikich ziół. Społeczność swańska bardzo dba o swoją kulturę i tradycję, dlatego też mieszana Swańskiej soli zawsze jest inna, zależy to od tradycji lokalnej, a przede wszystkim rodzinnej.



Składniki: gruba sól (kamienna lub morska) ½ kgkolendra suszone nasiona ½ kubkakozieradka błękitna ½ kubkaczosnek 100-200 gczerwona papryczka ostra suszona ½ kubkaopcjonalnie: koper, cząber lub kmin rzymski (1/4 kubka), szafran imeretyński (½ kubka)
Proporcje należy dobierać orientacyjnie i można je swobodnie łączyć według własnych preferencji smakowych.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ucieramy osobno w moździerzu lub mniej tradycyjnie w blenderze lub młynku. Łączymy razem mieszając, najlepiej dłońmi równomiernie rozprowadzając czosnek. Mieszankę przechowujemy w szklanych, …