Cukinio-we łódki z cytrynowo - miętową komosą



Składniki:
  • 1 duża cukinia
  • 150 g komosy ryżowej/quinoa
  • mięta świeża
  • bazylia świeża
  • ser kozi twarogowy
  • 1-2 ząbki czosnku
  • skórka otarta z ½ cytryny
  • 2 łyżki koncentratu bulionu warzywnego np. wg tego przepisu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • pieprz mielony
  • oliwa do pieczenia cukinii


Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik góra – dół, do temp. 200 stopni. Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż, wydrążamy pestki, powstaną wówczas cukiniowe łódeczki. Tak przygotowana cukinie smarujemy oliwą i układamy w również wysmarowanej oliwie obficie. Pieczemy około 20-30 min, tak by cukinia zmiękła.

Komosę ryżową gotujemy w wodzie z dodatkiem koncentratu bulionowego. Na patelni podgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy rozdrobniony czosnek. Dodajemy komosę ryżową, skórkę z cytryny, posiekane liski mięty i bazylii, doprawiamy mielonym pieprzem. Całością nadziewamy cukiniowe łódeczki, na wierzch układamy ser kozi twarogowy i wkładamy do piekarnika na około 7-10 min. 

Komentarze

Popularne posty