a'la carpaccio z buraka i chutney mango



Składniki:
  • kilka buraków
  • rukola
  • 1 średnie mango
  • pół małej cebuli
  • pół papryczki chili
  • pół łyżeczki curry
  • skórka otarta z połowy pomarańczy
  • olej kokosowy
  • ocet balsamiczny
  • oliwa z oliwek lub pestek dyni
  • świeży pieprz czarny i czerwony




Przygotowanie:

Buraki obieramy ze skóry i gotujemy. Można również upiec w łupinach. Odstawiamy do ostygnięcia. Najlepiej ugotować lub upiec buraki kilka godzin wcześniej lub poprzedniego dnia i wstawić do lodówki. Chłodne buraki kroimy na cienkie plastry, zalewamy octem balsamicznym może być z dodatkiem soku z owoców. Użyłam octu balsamicznego  gruszką. Odstawiam na czas przygotowania pozostałych składników.
W garnku podgrzewamy 1 łyżkę oleju kokosowego, wrzucamy posiekaną papryczkę chili i curry. Następnie posiekaną cebulę. Podsmażamy. Dzięki za wszystko curry zrobi się delikatna pasta. Dodajemy obrane i pokrojone mango, smażymy mieszając, tak długo aż mango się rozpadnie. Dodajemy  skórkę otarta z połowy pomarańczy.

Na talerzu układamy rukolę, plastry buraka i mango chutney. Posypujemy curry, możemy polać oliwą z oliwek lub olejem z pestek dyni dla zupełnego poplątania smaków. Doprawiamy pieprzem.



Komentarze

Popularne posty