Przejdź do głównej zawartości

a'la carpaccio z buraka i chutney mango



Składniki:
  • kilka buraków
  • rukola
  • 1 średnie mango
  • pół małej cebuli
  • pół papryczki chili
  • pół łyżeczki curry
  • skórka otarta z połowy pomarańczy
  • olej kokosowy
  • ocet balsamiczny
  • oliwa z oliwek lub pestek dyni
  • świeży pieprz czarny i czerwony




Przygotowanie:

Buraki obieramy ze skóry i gotujemy. Można również upiec w łupinach. Odstawiamy do ostygnięcia. Najlepiej ugotować lub upiec buraki kilka godzin wcześniej lub poprzedniego dnia i wstawić do lodówki. Chłodne buraki kroimy na cienkie plastry, zalewamy octem balsamicznym może być z dodatkiem soku z owoców. Użyłam octu balsamicznego  gruszką. Odstawiam na czas przygotowania pozostałych składników.
W garnku podgrzewamy 1 łyżkę oleju kokosowego, wrzucamy posiekaną papryczkę chili i curry. Następnie posiekaną cebulę. Podsmażamy. Dzięki za wszystko curry zrobi się delikatna pasta. Dodajemy obrane i pokrojone mango, smażymy mieszając, tak długo aż mango się rozpadnie. Dodajemy  skórkę otarta z połowy pomarańczy.

Na talerzu układamy rukolę, plastry buraka i mango chutney. Posypujemy curry, możemy polać oliwą z oliwek lub olejem z pestek dyni dla zupełnego poplątania smaków. Doprawiamy pieprzem.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Chaczapuri czyli tradycyjny placek z gruzińskim serem

Gruzja. Kaukaz. Region Swanetia. Dwa pełne tygodnie w towarzystwie gór,  natury, cudownych ludzi i chaczapuri…
Region Swanetii zachwyca, nie tylko widokami, ale również gościnnością i otwartością jego mieszkańców. W Swanetii czas płynie powoli, w ogródku skaczą króliki, a za domem pasą się krowy. W górskich wioskach życie toczy się w jednej izbie kuchennej, tam cała rodzina zbiera się przy piecu, gawędzi, gra w nardi… Codziennie serwowany jest gruziński przysmak chaczapuri przygotowywany na bazie gruzińskiego sera, robionego własnoręcznie przez Panią domu, popijane przepysznym swańskim winem lub mocniejszym trunkiem jakim jest „czacza”.



Najcudowniejsze w tym regionie jest dostępność lokalnych produktów. Dostaniesz tu tylko i wyłącznie, gruziński ser, orzechy włoskie, warzywa tylko te które aktualnie występują sezonowo. Na stole leżą malutkie poobijane jabłka, które przed chwilą spadły z drzewa. Wszystko jest przygotowywane jest własnoręcznie, tradycyjnie z miłością bez względu na to cz…