Ryżowy bób na szybko!




Składniki dla 2 osób:
  • 250 g-300 g  ugotowanego ryżu
  • 1 dojrzałe awokado
  • 250 g ugotowanego i obranego bobu
  • kilka listków bazylii i ulubionych ziół
  • 1 łyżka / 1 łyżeczka oliwy z chili w zależności od preferencji ostrości
  • odrobina oliwa z oliwek
  • świeżo mielony pieprz i sól


Przygotowanie:
Danie jest najszybsze na świecie zwłaszcza gdy mamy wcześniej przygotowane składniki, np. ryż który został z kolacji lub bób który został w połowie zjedzony a z drugą połową nie wiadomo co zrobić, bo za mało żeby się najeść J Można również przygotować składniki bezpośrednio przed… Wówczas ryż gotujemy na sypko, wkładamy pod pierzynę aby „doszedł” i zachował temperaturę. Gotujemy bób, około 20 min. Można ugotowany, jeszcze ciepły obrać, lub skorzystać z łatwego sposobu na obieranie bobu.


Awokado, obieramy i kroimy na mniejsze cząstki, rozgniatamy na pastę z dodatkiem oliwy z chili, połowy ziaren bobu i solą. Pastę łączymy z ryżem. Dodajemy posiekane zioła oraz pozostały bób w całości. Przyprawiamy pieprzem, można tez dodać odrobiny oliwy z oliwek. Smacznego 


Komentarze

Popularne posty