Przejdź do głównej zawartości

Ryżowy bób na szybko!




Składniki dla 2 osób:
  • 250 g-300 g  ugotowanego ryżu
  • 1 dojrzałe awokado
  • 250 g ugotowanego i obranego bobu
  • kilka listków bazylii i ulubionych ziół
  • 1 łyżka / 1 łyżeczka oliwy z chili w zależności od preferencji ostrości
  • odrobina oliwa z oliwek
  • świeżo mielony pieprz i sól


Przygotowanie:
Danie jest najszybsze na świecie zwłaszcza gdy mamy wcześniej przygotowane składniki, np. ryż który został z kolacji lub bób który został w połowie zjedzony a z drugą połową nie wiadomo co zrobić, bo za mało żeby się najeść J Można również przygotować składniki bezpośrednio przed… Wówczas ryż gotujemy na sypko, wkładamy pod pierzynę aby „doszedł” i zachował temperaturę. Gotujemy bób, około 20 min. Można ugotowany, jeszcze ciepły obrać, lub skorzystać z łatwego sposobu na obieranie bobu.


Awokado, obieramy i kroimy na mniejsze cząstki, rozgniatamy na pastę z dodatkiem oliwy z chili, połowy ziaren bobu i solą. Pastę łączymy z ryżem. Dodajemy posiekane zioła oraz pozostały bób w całości. Przyprawiamy pieprzem, można tez dodać odrobiny oliwy z oliwek. Smacznego 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Chaczapuri czyli tradycyjny placek z gruzińskim serem

Gruzja. Kaukaz. Region Swanetia. Dwa pełne tygodnie w towarzystwie gór,  natury, cudownych ludzi i chaczapuri…
Region Swanetii zachwyca, nie tylko widokami, ale również gościnnością i otwartością jego mieszkańców. W Swanetii czas płynie powoli, w ogródku skaczą króliki, a za domem pasą się krowy. W górskich wioskach życie toczy się w jednej izbie kuchennej, tam cała rodzina zbiera się przy piecu, gawędzi, gra w nardi… Codziennie serwowany jest gruziński przysmak chaczapuri przygotowywany na bazie gruzińskiego sera, robionego własnoręcznie przez Panią domu, popijane przepysznym swańskim winem lub mocniejszym trunkiem jakim jest „czacza”.



Najcudowniejsze w tym regionie jest dostępność lokalnych produktów. Dostaniesz tu tylko i wyłącznie, gruziński ser, orzechy włoskie, warzywa tylko te które aktualnie występują sezonowo. Na stole leżą malutkie poobijane jabłka, które przed chwilą spadły z drzewa. Wszystko jest przygotowywane jest własnoręcznie, tradycyjnie z miłością bez względu na to cz…