Zielona zupa krem z kozim serem.



Składniki dla 4 osób:
  • 500 g świeżego wyłuskanego zielonego groszku
  • pół  brokułu
  • pół cukinii średniej wielkości
  • pół cebuli lub 1 mała
  • olej kokosowy
  • łyżeczka kminu
  • kilka ziarenek pieprzu, sól
  • kilka 2 łyżeki bulionówki wege np. wg. tego przepisu lub bulion warzywny
  • opcjonalnie ser kozi twarogowy lub ulubiony pleśniowy o wyrazistym smaku

Przygotowanie:
Cebulę siekamy.  W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy kmin i ziarenka pieprzu. Po chwili dodajemy cebulę, podsmażamy.  Dodajemy surowe warzywa tj. pokrojoną cukinie i brokuł, groszek. Mieszamy tak by warzywa się nie przypaliły. Następnie zalewamy wodą, tak by woda prawie przykryła warzywa. Dodajemy również kilka łyżek bulionówki wege lub bulionu warzywnego. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 20-25 min.

Czekamy aż zupa trochę przestygnie i miksujemy blenderem,  wraz z dodatkiem sera na jednolity krem. Ewentualnie solimy, zależy od użytego sera. Można również dodatkowo pokruszyć odrobinkę sera do zupy podanej na talerzu ;) pysznościowych smaczności!

Komentarze

Popularne posty