Przejdź do głównej zawartości

Zielona zupa krem z kozim serem.



Składniki dla 4 osób:
  • 500 g świeżego wyłuskanego zielonego groszku
  • pół  brokułu
  • pół cukinii średniej wielkości
  • pół cebuli lub 1 mała
  • olej kokosowy
  • łyżeczka kminu
  • kilka ziarenek pieprzu, sól
  • kilka 2 łyżeki bulionówki wege np. wg. tego przepisu lub bulion warzywny
  • opcjonalnie ser kozi twarogowy lub ulubiony pleśniowy o wyrazistym smaku

Przygotowanie:
Cebulę siekamy.  W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy kmin i ziarenka pieprzu. Po chwili dodajemy cebulę, podsmażamy.  Dodajemy surowe warzywa tj. pokrojoną cukinie i brokuł, groszek. Mieszamy tak by warzywa się nie przypaliły. Następnie zalewamy wodą, tak by woda prawie przykryła warzywa. Dodajemy również kilka łyżek bulionówki wege lub bulionu warzywnego. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 20-25 min.

Czekamy aż zupa trochę przestygnie i miksujemy blenderem,  wraz z dodatkiem sera na jednolity krem. Ewentualnie solimy, zależy od użytego sera. Można również dodatkowo pokruszyć odrobinkę sera do zupy podanej na talerzu ;) pysznościowych smaczności!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Chaczapuri czyli tradycyjny placek z gruzińskim serem

Gruzja. Kaukaz. Region Swanetia. Dwa pełne tygodnie w towarzystwie gór,  natury, cudownych ludzi i chaczapuri…
Region Swanetii zachwyca, nie tylko widokami, ale również gościnnością i otwartością jego mieszkańców. W Swanetii czas płynie powoli, w ogródku skaczą króliki, a za domem pasą się krowy. W górskich wioskach życie toczy się w jednej izbie kuchennej, tam cała rodzina zbiera się przy piecu, gawędzi, gra w nardi… Codziennie serwowany jest gruziński przysmak chaczapuri przygotowywany na bazie gruzińskiego sera, robionego własnoręcznie przez Panią domu, popijane przepysznym swańskim winem lub mocniejszym trunkiem jakim jest „czacza”.



Najcudowniejsze w tym regionie jest dostępność lokalnych produktów. Dostaniesz tu tylko i wyłącznie, gruziński ser, orzechy włoskie, warzywa tylko te które aktualnie występują sezonowo. Na stole leżą malutkie poobijane jabłka, które przed chwilą spadły z drzewa. Wszystko jest przygotowywane jest własnoręcznie, tradycyjnie z miłością bez względu na to cz…