Uzależniająca… wegan czoko tart :)



Składniki spód tortownica 26 cm:
  • 370 g orzechów mielonych (u mnie  200 g migdałów, 100 g orzechów nerkowca, 50 g nasion słonecznika, 20 g sezamu)
  • 3 czubate łyżki oleju kokosowego ok. 120 g
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki surowego kako
  • 4 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki mleka roślinnego podgrzanego lub ciepłej wody
  • chlust brandy
Składniki nadzienie tarty:
  • 150 g czekolady min. 70 % kako
  • 1 awokado
  • 2 banany
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka mielonych przypraw (cynamon, kardamon, goździk)
  • chlust brandy
  •  melasa karbowa lub syrop z agawy wg. preferencji smakowych
  • Opcjonalnie owoce sezonowe, u mnie borówki, mogą być również maliny, czereśnie, wiśnie, jeżyny, poziomki lub truskawki



Przygotowanie:
Składniki na spód tarty wrzucamy do miski, łączymy, zagniatamy i formujemy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicy. Formujemy tak aby powstały ok. 3 cm brzegi tarty. Wstawiamy do lodówki.

Zabieramy się do nadzienia, czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (zadbaj o to aby temp. nie przekroczyła 40 stopni, czekolada tego nie lubi), dodajemy chlust brandy. Mieszamy, odstawiamy. Pozostałe składniki (prócz owoców sezonowych) kroimy, mielimy, mieszamy i na koniec blendujemy na jednolitą masę. Smarujemy spód tarty i układamy na wierzch owoce. Najlepsze są borówki, jeżyny lub pożeczki bo nie zawierają dużo soku, mimo wszystko polecam eksperymentowanie z innymi owocami. Tratę wkładamy na min 2 godziny do lodówki, najlepiej na całą noc, choć przyznam szczerze że to trudne. Pyszność znika expresowo…




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty