Przejdź do głównej zawartości

Uzależniająca… wegan czoko tart :)



Składniki spód tortownica 26 cm:
  • 370 g orzechów mielonych (u mnie  200 g migdałów, 100 g orzechów nerkowca, 50 g nasion słonecznika, 20 g sezamu)
  • 3 czubate łyżki oleju kokosowego ok. 120 g
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki surowego kako
  • 4 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki mleka roślinnego podgrzanego lub ciepłej wody
  • chlust brandy
Składniki nadzienie tarty:
  • 150 g czekolady min. 70 % kako
  • 1 awokado
  • 2 banany
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka mielonych przypraw (cynamon, kardamon, goździk)
  • chlust brandy
  •  melasa karbowa lub syrop z agawy wg. preferencji smakowych
  • Opcjonalnie owoce sezonowe, u mnie borówki, mogą być również maliny, czereśnie, wiśnie, jeżyny, poziomki lub truskawki



Przygotowanie:
Składniki na spód tarty wrzucamy do miski, łączymy, zagniatamy i formujemy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicy. Formujemy tak aby powstały ok. 3 cm brzegi tarty. Wstawiamy do lodówki.

Zabieramy się do nadzienia, czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (zadbaj o to aby temp. nie przekroczyła 40 stopni, czekolada tego nie lubi), dodajemy chlust brandy. Mieszamy, odstawiamy. Pozostałe składniki (prócz owoców sezonowych) kroimy, mielimy, mieszamy i na koniec blendujemy na jednolitą masę. Smarujemy spód tarty i układamy na wierzch owoce. Najlepsze są borówki, jeżyny lub pożeczki bo nie zawierają dużo soku, mimo wszystko polecam eksperymentowanie z innymi owocami. Tratę wkładamy na min 2 godziny do lodówki, najlepiej na całą noc, choć przyznam szczerze że to trudne. Pyszność znika expresowo…




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Mieszanka ziołowa czyli sól Swaneckich gór

Tajemnica Gruzinów tkwi w Swańskiej soli, czyli mieszance soli z dzikimi ziłami i przyprawami. Obecnie stosuje się zioła uprawne, natomiast legendarna mieszanka powstawała głównie z dzikich aktualnie dostępnych w danej porze roku dzikich ziół. Społeczność swańska bardzo dba o swoją kulturę i tradycję, dlatego też mieszana Swańskiej soli zawsze jest inna, zależy to od tradycji lokalnej, a przede wszystkim rodzinnej.



Składniki: gruba sól (kamienna lub morska) ½ kgkolendra suszone nasiona ½ kubkakozieradka błękitna ½ kubkaczosnek 100-200 gczerwona papryczka ostra suszona ½ kubkaopcjonalnie: koper, cząber lub kmin rzymski (1/4 kubka), szafran imeretyński (½ kubka)
Proporcje należy dobierać orientacyjnie i można je swobodnie łączyć według własnych preferencji smakowych.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ucieramy osobno w moździerzu lub mniej tradycyjnie w blenderze lub młynku. Łączymy razem mieszając, najlepiej dłońmi równomiernie rozprowadzając czosnek. Mieszankę przechowujemy w szklanych, …