Przejdź do głównej zawartości

Ciasto cukina - czekolada z sosem malinowym :)




Składniki:
  •  500 g startej cukinii ok. 2 małe cukinie
  •  150 g cukru trzcinowego lub innego ulubionego słodzika
  •  400 g mąki pszennej u mnie razowa
  •  2 czubate łyżki gorzkiego kakao
  •  1 łyżeczka sody oczyszczonej
  •  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  szczypta soli
  •  75- 80 g gorzkiej czekolady posiekanej drobno lub groszków kuwertury czekoladowej 
  •  3/4  szklanki oleju roślinnego np. ryżowego lub z pestek winogron
  •  2 jajka
Sos malinowy: 
  • maliny ok. 1/2 kg, 
  • cukier u mnie trzcinowy dark muscovado
  • 1/2 łyżki oleju kokosowego
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temp 170 stopni C (góra - dół bez termoobiegu). Przygotowujemy tortownicę o średnicy ok. 24 -26 cm, smarujemy tłuszczem brzegi, układamy papier do pieczenia na spód. 
W misce ubijamy jajka z cukrem, dodajemy olej rośliny, mieszamy. Następnie pozostałe suche składniki, czyli wszystkie prócz cukinii ;)  miksujemy. Na końcu dodajemy startą cukinie, można tez rozdrobnić/zmiksować ją w blenderze z ostrzem w kształcie litery S. Całość mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Wylewamy na przygotowaną tortownicę i do piekarnika na 40-45 min.
Sos malinowy... W rondelku podgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy maliny, zasypujemy cukrem. Mieszamy, tyle... Maliny rozpadną się i puszczą sok tworząc gęsty sos malinowy idealny do polania ciasta nie tylko czekoladowego. 





Komentarze

  1. Mmm... czekolada i maliny to niebiańskie połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto pyszne, ale błąd ortograficzny aż oczy bolą. Pszenica to wyjątek i pisze się przez "sz" a nie przez "rz". Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto pyszne, ale błąd ortograficzny aż oczy bolą. Pszenica to wyjątek i pisze się przez "sz" a nie przez "rz". Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Mieszanka ziołowa czyli sól Swaneckich gór

Tajemnica Gruzinów tkwi w Swańskiej soli, czyli mieszance soli z dzikimi ziłami i przyprawami. Obecnie stosuje się zioła uprawne, natomiast legendarna mieszanka powstawała głównie z dzikich aktualnie dostępnych w danej porze roku dzikich ziół. Społeczność swańska bardzo dba o swoją kulturę i tradycję, dlatego też mieszana Swańskiej soli zawsze jest inna, zależy to od tradycji lokalnej, a przede wszystkim rodzinnej.



Składniki: gruba sól (kamienna lub morska) ½ kgkolendra suszone nasiona ½ kubkakozieradka błękitna ½ kubkaczosnek 100-200 gczerwona papryczka ostra suszona ½ kubkaopcjonalnie: koper, cząber lub kmin rzymski (1/4 kubka), szafran imeretyński (½ kubka)
Proporcje należy dobierać orientacyjnie i można je swobodnie łączyć według własnych preferencji smakowych.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ucieramy osobno w moździerzu lub mniej tradycyjnie w blenderze lub młynku. Łączymy razem mieszając, najlepiej dłońmi równomiernie rozprowadzając czosnek. Mieszankę przechowujemy w szklanych, …