Ciasto cukina - czekolada z sosem malinowym :)




Składniki:
  •  500 g startej cukinii ok. 2 małe cukinie
  •  150 g cukru trzcinowego lub innego ulubionego słodzika
  •  400 g mąki pszennej u mnie razowa
  •  2 czubate łyżki gorzkiego kakao
  •  1 łyżeczka sody oczyszczonej
  •  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  szczypta soli
  •  75- 80 g gorzkiej czekolady posiekanej drobno lub groszków kuwertury czekoladowej 
  •  3/4  szklanki oleju roślinnego np. ryżowego lub z pestek winogron
  •  2 jajka
Sos malinowy: 
  • maliny ok. 1/2 kg, 
  • cukier u mnie trzcinowy dark muscovado
  • 1/2 łyżki oleju kokosowego
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temp 170 stopni C (góra - dół bez termoobiegu). Przygotowujemy tortownicę o średnicy ok. 24 -26 cm, smarujemy tłuszczem brzegi, układamy papier do pieczenia na spód. 
W misce ubijamy jajka z cukrem, dodajemy olej rośliny, mieszamy. Następnie pozostałe suche składniki, czyli wszystkie prócz cukinii ;)  miksujemy. Na końcu dodajemy startą cukinie, można tez rozdrobnić/zmiksować ją w blenderze z ostrzem w kształcie litery S. Całość mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Wylewamy na przygotowaną tortownicę i do piekarnika na 40-45 min.
Sos malinowy... W rondelku podgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy maliny, zasypujemy cukrem. Mieszamy, tyle... Maliny rozpadną się i puszczą sok tworząc gęsty sos malinowy idealny do polania ciasta nie tylko czekoladowego. 





Komentarze

  1. Mmm... czekolada i maliny to niebiańskie połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto pyszne, ale błąd ortograficzny aż oczy bolą. Pszenica to wyjątek i pisze się przez "sz" a nie przez "rz". Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto pyszne, ale błąd ortograficzny aż oczy bolą. Pszenica to wyjątek i pisze się przez "sz" a nie przez "rz". Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty