Cukinia & Jarmuż w kosmosie!

Niesamowicie smaczna, a na dodatek ekstramalnie szybka do przygotowania przekąska. Idealnie nadaje się na drugie śniadanie lub jako przekąska np. na wycieczkach rowerowych. Jest tak uniwersalna, że smakuje zarówno na ciepło jak i na zimo :) w sam raz na ciepły letni czas...



Składniki dla 2 osób lub 1 bardzo głodnej:
  • 1 cukinia mała lub pół duże, ćwierć w zależności od wielkości
  • 200 g ugotowanej komosy ryżowej inaczj quinoa
  • liść jarmużu
  • 2 ząbki czosnku
  • olej kokosowy
  • świerze oregano opcjonalnie
  • sól, pieprz



Przygotowanie:
Komosę ryżową gotujemy. Można też użyć tej z lodówki, którą nie udało nam się zjeść ostatnio :)
Cukinie obieramy, kroimy na kawałki smażymy na podgrzanym oleju kokosowym, gdy delikatnie zmięknie wrzucamy jarmuż i starty czosnek, chwilę smażymy. Można dodać więcej oleju kokosowego tak by jarmuż się nie przypalił. Na patelnie wrzucamy ugotowaną komosę ryżową mieszamy z dodatkiem odrobiny soli i świeżo mielonego pieprzu. Można dodać świeżego oregano.
Do pudełeczka i w trasę. smaczneGO!

Komentarze

Popularne posty