piątek, 14 października 2016

Dynia w cieście! czyli puffa dyniowa ;)


Składniki:
  • Dynia, około 0,7 kg obranej i pokrojonej
  • marchewki 4 szt.
  • pomidory świeże 4 szt.
  • 1 szt. cebula
  • 1 szt. małą papryka czerwona (lub dodatkowo 2-3)
  • 3 garście soczewicy czerwonej
  • 100 g ryżu brązowego
  • Słoiczek 0,5 l przecieru pomidorowo-paprykowego (lub 2-3 pieczone czerwone papryki)
  • Zioła ulubione (u mnie czosnek niedźwiedzi, oregano i cząber)
  • Przyprawy ¼ łyżeczki kurkumy, ½ łyżeczki curry, ½ łyżeczki papryki wędzonej lub słodkiej
  • Olej kokosowy
  • Gotowe ciasto francuskie 
Przygotowanie:
Warzywa myjemy, dynie i marchew obieramy ze skórki. Wszystko roimy na małe kawałki lub talarki, cebule siekamy. Ryż gotujemy osobno około 25 min. W garnku o grubym dnie podgrzewamy olej kokosowy, prażymy cebulkę, dodajemy przyprawy i wrzucamy warzywa (dynia, marchewki, pomidory, papryka).  Podprażamy ciągle mieszając, a następnie dusimy dodając przecieru pomidorowo-paprykowego lub można podlać odrobiną wody. Dodajemy również soczewicę i zioła.
Do dania użyłam wcześniej zawekowany słoiczek 0,5 l przecieru pomidorowo-paprykowego, który został przeze mnie zrobiony w proporcji 3:1 papryki czerwonej pieczonej i pomidorów. Można zastąpić przecier i podczas przyrządzania, krojenia warzyw upiec paprykę w piekarniku w temp. 200 stopni, a następnie zmiksować blenderem i dodać do gulaszu/farszu dyniowego. Doda to daniu przyjemnie słodko-wędzony smak, ale można pominąć ten składnik dodając np. przecier pomidorowy.

Konsystencja gulaszu/farszu powinna być dość gęsta, podczas gotowania woda powinna wyparować, a jej nadmiar pozostanie wchłonięty przez soczewicę oraz ryż który dodajemy pod koniec gotowania. Ile czasu gotujemy? Zależy od warzyw, powinny być lekko twarde czyli około 15 min na małym ogniu.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Rozkładamy papier do pieczenia i kładziemy na nim rozwiniętye, gotowe ciasto francuskie. Razem układamy papier i ciasto w foremce- keksówce. Nie obcinamy nadmiaru papieru, po upieczeniu będzie nam łatwiej wyciągnąć ciasto z foremki. Wkładamy gotowy farsz, „pakujemy” ciasto i wkładamy do piekarnika na około 20 min. Po wyciągnięciu z piekarnika czekamy chwilę aż delikatnie ostygnie. Smacznego!



Danie nie wymaga dużego zaangażowania, choć może wyglądać skomplikowanie, natomiast farszu zostaje aż nadto dlatego można zrobić 2 a nawet 3 foremki :)



2 komentarze:

  1. super połaczenie składników,
    wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie to wygląda! :) Zapraszam na swój blog kulinarny. :) https://www.facebook.com/CzanieckieMakarony/?fref=ts

    OdpowiedzUsuń