Przejdź do głównej zawartości

Dynia w cieście! czyli puffa dyniowa ;)


Składniki:
  • Dynia, około 0,7 kg obranej i pokrojonej
  • marchewki 4 szt.
  • pomidory świeże 4 szt.
  • 1 szt. cebula
  • 1 szt. małą papryka czerwona (lub dodatkowo 2-3)
  • 3 garście soczewicy czerwonej
  • 100 g ryżu brązowego
  • Słoiczek 0,5 l przecieru pomidorowo-paprykowego (lub 2-3 pieczone czerwone papryki)
  • Zioła ulubione (u mnie czosnek niedźwiedzi, oregano i cząber)
  • Przyprawy ¼ łyżeczki kurkumy, ½ łyżeczki curry, ½ łyżeczki papryki wędzonej lub słodkiej
  • Olej kokosowy
  • Gotowe ciasto francuskie 
Przygotowanie:
Warzywa myjemy, dynie i marchew obieramy ze skórki. Wszystko roimy na małe kawałki lub talarki, cebule siekamy. Ryż gotujemy osobno około 25 min. W garnku o grubym dnie podgrzewamy olej kokosowy, prażymy cebulkę, dodajemy przyprawy i wrzucamy warzywa (dynia, marchewki, pomidory, papryka).  Podprażamy ciągle mieszając, a następnie dusimy dodając przecieru pomidorowo-paprykowego lub można podlać odrobiną wody. Dodajemy również soczewicę i zioła.
Do dania użyłam wcześniej zawekowany słoiczek 0,5 l przecieru pomidorowo-paprykowego, który został przeze mnie zrobiony w proporcji 3:1 papryki czerwonej pieczonej i pomidorów. Można zastąpić przecier i podczas przyrządzania, krojenia warzyw upiec paprykę w piekarniku w temp. 200 stopni, a następnie zmiksować blenderem i dodać do gulaszu/farszu dyniowego. Doda to daniu przyjemnie słodko-wędzony smak, ale można pominąć ten składnik dodając np. przecier pomidorowy.

Konsystencja gulaszu/farszu powinna być dość gęsta, podczas gotowania woda powinna wyparować, a jej nadmiar pozostanie wchłonięty przez soczewicę oraz ryż który dodajemy pod koniec gotowania. Ile czasu gotujemy? Zależy od warzyw, powinny być lekko twarde czyli około 15 min na małym ogniu.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Rozkładamy papier do pieczenia i kładziemy na nim rozwiniętye, gotowe ciasto francuskie. Razem układamy papier i ciasto w foremce- keksówce. Nie obcinamy nadmiaru papieru, po upieczeniu będzie nam łatwiej wyciągnąć ciasto z foremki. Wkładamy gotowy farsz, „pakujemy” ciasto i wkładamy do piekarnika na około 20 min. Po wyciągnięciu z piekarnika czekamy chwilę aż delikatnie ostygnie. Smacznego!



Danie nie wymaga dużego zaangażowania, choć może wyglądać skomplikowanie, natomiast farszu zostaje aż nadto dlatego można zrobić 2 a nawet 3 foremki :)



Komentarze

  1. super połaczenie składników,
    wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie to wygląda! :) Zapraszam na swój blog kulinarny. :) https://www.facebook.com/CzanieckieMakarony/?fref=ts

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawe, oryginalne danie, lubię dynię, ale takiej kombinacji jeszcze nie znałam. Koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Mieszanka ziołowa czyli sól Swaneckich gór

Tajemnica Gruzinów tkwi w Swańskiej soli, czyli mieszance soli z dzikimi ziłami i przyprawami. Obecnie stosuje się zioła uprawne, natomiast legendarna mieszanka powstawała głównie z dzikich aktualnie dostępnych w danej porze roku dzikich ziół. Społeczność swańska bardzo dba o swoją kulturę i tradycję, dlatego też mieszana Swańskiej soli zawsze jest inna, zależy to od tradycji lokalnej, a przede wszystkim rodzinnej.



Składniki: gruba sól (kamienna lub morska) ½ kgkolendra suszone nasiona ½ kubkakozieradka błękitna ½ kubkaczosnek 100-200 gczerwona papryczka ostra suszona ½ kubkaopcjonalnie: koper, cząber lub kmin rzymski (1/4 kubka), szafran imeretyński (½ kubka)
Proporcje należy dobierać orientacyjnie i można je swobodnie łączyć według własnych preferencji smakowych.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ucieramy osobno w moździerzu lub mniej tradycyjnie w blenderze lub młynku. Łączymy razem mieszając, najlepiej dłońmi równomiernie rozprowadzając czosnek. Mieszankę przechowujemy w szklanych, …