Papryka nadziana kaszą szpinak-ową




Składniki:
  • 6 szt. papryki czerwone średniej wielkości
  • kasza gryczana nieopalona 200 g
  • komosa ryżowa 100 g
  • świeży szpinak 0,5 kg
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • Olej kokosowy
  • Sól, pieprz
  • Przyprawy do kaszy (1/4 łyżeczki kurkumy, ½ czarnuszki, ¼ wędzonej papryki)

Przygotowanie:

Papryki myjemy, ścinamy ogonek i drylujemy pestki. Kaszę gotujemy z przyprawami. Cebulkę siekamy i podsmażamy na patelni używając łyżki oleju kokosowego. Dodajemy czosnek, a następnie szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy z ugotowaną kaszą i nadziewamy papryki. Papryki układamy w wysmarowanej olejem roślinnym brytfance i pieczemy w temperaturze 200 stopni około 20-30 min do czasu, aż się zarumienią. Tak przygotowana papryka jest prostym daniem samym w sobie, ale może być również dodatkiem do bardziej złożonych dań głównych. 








Komentarze

Popularne posty